ДЕЦА БЕЗБЕДНА, РОДИТЕЉИ СЕ УЗАЈАМНО ОПТУЖУЈУ: У трци за информацијама у случају насиља у Лесковцу изгубио се интерес деце

И. МИТИЋ

25. 11. 2021. у 21:38

РАДНИЦИ лесковачког Центра за социјални рад посетили су двоје малишана, старих четири и шест година, који су претрпели стравично насиље од стране, како се сумња, њихове мајке Н. С., и утврдили да су добро и да су на сигурном. О дечаку и девојчици, уз помоћ својих родитеља, тренутно брине отац А. С. Овај Лесковчанин је објавио снимке насиља над децом, који су шокирали јавност, па се случај из надлежних институција преселио у медије.

ДЕЦА БЕЗБЕДНА, РОДИТЕЉИ СЕ УЗАЈАМНО ОПТУЖУЈУ: У трци за информацијама у случају насиља у Лесковцу изгубио се интерес деце

Фото: Принтсцреен

- Нико овде не води рачуна о интересима деце, почев од родитеља до медија. Наши радници су их посетили и уверили се у то да су на сигурном. На њима се не види да су истраумирана, али све ово што се дешава у јавности може да утиче на њихов развој и то би сви прво требало да имамо на уму - каже Предраг Момчиловић, директор Центра за социјални рад у Лесковцу, који истиче да случајеви породичног и насиља над децом не би требало да се решавају, нити могу да се реше у медијима. - Медији само праве додатни проблем, јер врше притисак на надлежне институције и тако утичу на квалитет њиховог рада и доношење коначне и адекватне одлуке.

Снимак који је згрозио Србију отац малишана је предао Центру за социјални рад и полицији 5. новембра. На њему се види како мајка брутално удара и баца децу по соби, наводно само зато што су је пробудили.

- Жена је одмах ухапшена, саслушана и предата Основном јавном тужилаштву у Лесковцу на даље поступање - речено нам је у Полицијској управи у овом граду.

Против Н. С. поднета је кривична пријава "због сумње да је учинила кривично дело насиље у породици на штету своје малолетне деце". Она је, иначе, запослена у Општој болници и против ње није било притужби пацијената. Иако је било опречних информација, мајци је забрањена комуникација са децом, одлазак у њихов вртић, а не би смела да буде у контакту ни са појединим сведоцима. У тужилаштву кажу да је у току предузимање доказних радњи након чега ће бити донета јавнотужилачка одлука.

Девојчица и дечак, који су претрпели насиље, како незванично сазнајемо, живели су у породици у којој су већ дуже озбиљно нарушени односи међу родитељима. Супружници су се, наводно, и раније међусобно пријављивали полицији. Обоје су, наводно, добијали забране приласка једно другом, а њиховом вољом "није се стизало до кривичне пријаве".

У Основном јавном тужилаштву у Лесковцу нам је речено да је Н. С., пре него што је добила пријаву за насиље над децом, пријавила супруга због насиља у породици, а да је А. С. након тога за исто дело пријавио своју супругу.

РОЧИШТЕ ТРАЈАЛО САТИМА

Незванично сазнајемо да су сви поступци по пријавама супружника обједињени у један предмет, а да је данас одржано и рочиште које је трајало сатима. Познаваоци прилика указују на то да овај случај, због поштовања процедуре, не може и неће брзо добити свој епилог, али да ће они, за које се буде доказало да су криви, сносити све законом предвиђене последице. О добробити деце бригу ће наставити да води лесковачки Центар за социјални рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало