КАПЕТАНУ ОБЕЋАВАЛИ ШПАНИЈУ: Нови детаљи из истраге против дванаесторо осумњичених за отмицу и убиство Мила Радуловића

Е. Х.

19. 11. 2021. у 19:52

СПЕЦИЈАЛНО државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе донело је у понедељак, 15. новембра, наредбу о спровођењу истраге против Слободана Кашћелана, наводног вође "кавачког клана" и још 11 особа због отмице и убиства Мила Радуловића, званог Капетан, високопозиционираног члана "шкаљараца". У овом тужилачком акту су и имена Београђана Вељка Беливука, Марка Миљковића, Небојше Јанковића, као и Радоја Живковића.

КАПЕТАНУ ОБЕЋАВАЛИ ШПАНИЈУ: Нови детаљи из истраге против дванаесторо осумњичених за отмицу и убиство Мила Радуловића

Са конференције за новинаре Специјалног државног тужилаштва Црне Горе

Тужилац Саша Чађеновић изјавио је у петак да је Радуловић отет у октобру 2020. године на територији Даниловграда, а да је убијен два и по месеца касније, пред Нову годину.

- Постоје две криминалне организације - појаснио је Чађеновић. - Једна, коју је формирао Б. В. (Вељко Беливук) и која је извршила отмицу и убиство, и друга криминална организација, коју смо процесуирали, деловала је на територији Црне Горе и њу су формирали К. С. и Б. И. (Слободан Кашћелан и Игор Божовић). Ради се о две криминалне групе.

У шемама, које су у петак приказане новинарима на конференцији за медије у Подгорици, наводи се да су организатори криминалне организације Кашћелан и Божовић, као и други осумњичени, претходно претили Радуловићу да мора да ода податке које њих интересују или ће га мучити и убити.

Он је пристао и омогућио им да преко његовог криптованог телефона и апликације "Скај" другим припадницима супротстављене криминалне групе ("шкаљарцима") шаљу писане поруке у име Капетана. Циљ је био да се те особе намаме на унапред припремљене локације где су били убијани.

- Радуловићу су обећавали да ће га пустити да живи у Шпанији и да га неће убити - наводи се, поред осталог, у захтеву за спровођење истраге.

У списима се наводи и да је Беливук са засада непознатом особом (сумња се да је реч о трећем наводном вођи "кавчана" Радоју Звицеру) формирао криминалну организацију чији су чланови били Миљковић, Јанковић и Живковић. У опису "посла" овог последњег било је да налази стамбене објекте у којима ће бити вршена кривична дела.

Они су осумњичени за намамљивање и убиство Адиса Спахића и његовог шурака Дамира Хоџића из Бара. Сумња се да су намамљени преко телефона раније отетог Радуловића. Ова три злочина, поред осталог, приписују се екипи Беливука и Миљковића. У овим списима је и киднаповање и ликвидација Николе Станишића, за шта се терете Кашћелан и припадници његове групе.

Иначе, за 1. децембар ове године у Тужилаштву за организовани криминал по замолници СДТ Црне Горе, биће испитани Беливук, Миљковић и Јанковић. Живковић је и даље у бекству.

На конференцији за новинаре Специјалног државног тужилаштва Црне Горе саопштено је и да је Цетињанин Филип Ивановић осумњичен да је заједно са још једним засад непознатим чланом криминалне групе у фебруару прошле године убио суграђанина Андрију Газиводу. У злочину су им, према сумњама истражитеља, помогли Никола Мартиновић и Бобан Сјеклоћа. Поред њих, на списку осумњичних, као припадници криминалне групе су још Илија Ивановић и Илија Милановић. Сви они оперативно важе за особе блиске "шкаљарском" криминалном клану. Према сумњама истражитеља, иста ова група планирала је убиство оца убијеног Газиводе - Васа, али и ликвидацију припадника некадашњег Сектора за борбу против организованог криминала.

- Ова криминална организација је планирала да испод возила службеника полиције постави експлозивну направу и дигне возило у ваздух у тренутку док се њиме службеници полиције крећу магистралним путем Цетиње - Подгорица - казао је специјални тужилац Саша Чађеновић.

На конференцији за медије Чађеновић је говорио и о криминалној групи коју су наводно формирали Которанин Јован Вукотић и Подгоричанин Јанко Вукадиновић, а чији чланови су постали и Јован Мрваљевић и М. В. Мрваљевић се сумњичи да је био задужен за врбовање чланова, а истражитељи верују да су његовим хапшењем спречене и ликвидације.

ШАКОВИЋ ИЗБЕГАО СНАЈПЕР?

У подгоричком Вишем суду у петак су разматране оправданост и законитост оптужнице против седмочлане групе која се терети да је припремала убиство Милића Миње Шаковића. Оптужницом су обухваћени Подгоричани Александар Вељовић (30) и Јован Мирановић (41), Београђанин Никола Мирић (35) и Зоран Лекић, који је у бекству, Јован Тркуља (35) из Обреновца и Подгоричанин Саша Станишић. Хапшење је избегао Београђанин Зоран Лекић. Један од бранилаца, адвокат Милош Вуксановић суду је предложио да донесе решење којим ће се обуставити кривични поступак, јер радња није започета и нема ни радње извршења нити има доказа да су окривљени починили кривичина дела која су им стављена на терет. Истрага сумња да су чланови ове групе планирали да из оближњег стана из снајпера убију Шаковића.

Мило Радуловић Капетан и Марко Миљковић, Фото Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)