ДАНАС САСЛУШАЊЕ НОВИХ СВЕДОКА: Наставља се истрага монструозног убиства породице Ђокић

Новости онлајн

16. 11. 2021. у 09:57

САСЛУШАЊЕМ нових сведока данас ће пред Вишим јавним тужилаштвом у Нишу бити настављена истрага убиства Горана (57), Гордане (56) и Лидије Ђокић (26) из Алексинца, који су отети и убијени 27. септембра 2021. године.

ДАНАС САСЛУШАЊЕ НОВИХ СВЕДОКА: Наставља се истрага монструозног убиства породице Ђокић

Фото: Фејсбук

Данас ће се пред судом појавити чланови породице Ђокић које је тужилаштво позвало ради давања исказа, пише "Блиц".

Иако нема званичне информације о томе ко ће бити саслушан, претпоставља се да би исказе у тужилаштву данас могли да дају Стојанка Ђокић, мајка убијеног Горана, и Верица Ђокић, Горанова снаја, а не искључује се могућност да су позвани још неки чланови породице Ђокић.

Због сумње да је починио тешко убиство трочлане породице, ухапшен је прво Ђокићев брат од тетке Горан Џонић (59), а потом и двојица његових синова Милан и Стефан Џонић, које је он довео у сумњу да су умешани у злочин својим неодговорним изјавама. У притвору су и браћа К. М. и А. М. из Моравца, позната под надимком Јојке, које је Џонић именовао као планере ликвидације, а једног од њих и као главног егзекутора који је убио све троје Ђокића, али осим његове изјаве ништа их друго не доводи у везу са убиством. Засада прикупљени докази директно са злочином повезују једино Џонића. Његова одбрана почела је да се руши као кула од карата након саслушања 16 сведока који су у Вишем тужилаштву у Нишу потврдили алибије Стефана и Милана, као и браће К. М. и А. М. из Моравца, али и описали Џонићево понашање у данима пре и после убиства.

Џонић је, да подсетимо, ухапшен 21. октобра и оптужен за тешко убиство трочлане породице Ђокић, али је, притиснут доказима које је нишка криминалистичка полиција прикупила против њега темељном истрагом, покушао да умањи своју кривичну одговорност тако што је у злочин прво уплео синове Стефана, који је припадник Војске Србије, и Милана, који је ватрогасац.

Младићима су стављене лисице на руке јер је њихов отац на питање да ли су способни да почине овакав злочин, одговорио “можда и јесу”. У случају Стефана ствар је додатно била закомпликована јер је његов отац у воћњаку иза његове куће, у време његовог одсуства, закопао 43.000 евра, а мањи део сакрио у усисивачу у кући. Џонић је онда покушао нови маневар, па је кривицу за отмицу и убиство Ђокића пребацио на браћу Јојке, испричавши како су га уценили и приморали да им помогне да заустави ауто Ђокића, а једног од њих и да је директно ликвидирао троје Ђокића.

Но, сведоци су потврдили алибије четворо осумњичених. Прво су петорица Стефанових колега посведочила да је он у ноћи између 26. и 27. септембра био на свом радном месту у Копненој зони безбедности код Медвеђе, да није могао да напусти базу непримећен и да се понашао нормално.

Онда су алиби старијег Џонићевог сина Милана, да је кобне ноћи био на послу у ватрогасној станици, потврдила и петорица ватрогасаца, његових колега. Алибије браће Јојки потврдили су његова мајка Милијана Ђорђевић, супруга једног и пријатељица другог брата. Како су у Вишем тужилаштву испричали ови сведоци, они у ноћи између 26. и 27. септембра, када су Горан, Гордана и Лидија убијени, нису могли бити на месту злочина, нити имају неке везе са истим.

- Сведоци су исказима доказали невиност наших брањеника. То је један од низа доказа који указују на то да се они не могу повезати са овим кривичним делом које им се ставља на терет. Једноставно имају свој алиби, и то је један од чврстих доказа да су они невини и да нису критичне ноћи били присутни на месту злочина - рекао је раније адвокат Андрија Магделинић.

Мајка ухапшене браће је након сведочења у суду рекла да су њена деца невина и да немају везе са убиством породице Ђокић. Други адвокат Јојки у међувремену је затражио снимке са камера на ауто-путу из Ниша и Алексинца, јер је један од браће тада био колима на тој деоници, док је други био код куће, о чему постоје видео-снимци са кућног надзора.

Џонићева одбрана додатно је упала у ћорсокак јер је омашио на препознавању осумњичене браће Јојки и њиховог пријатеља Д. П. у Полицијској станици Палилула у Нишу. Наиме, Џонић је између петорице мушкараца, од којих су двојица била браћа К. М. и А. М., препознао само једног од браће Јојки, али потпуно погрешно у односу на радње које је наводно предузимао, а које је описао у својој ранијој одбрани. Другог брата, кога у ранијој одбрани именује као човека који је све организовао и убио Ђокиће, није препознао рекавши да он није у просторији „милион посто“, иако је стајао пред њим, као један од петорице мушкараца који су учествовали у препознавању. Трећег осумњиченог Д. П. који је у иностранству, а који је по Џонићевим речима био помагач, он је препознавао са фотографија, али га није препознао, што додатно компромитује његову одбрану.

Исказе су до сада дали и металостругар који је Џонићу направио пригушивач за пиштољ којим су убијени Ђокићи, мислећи да прави део за пољопривредну машину, као и младић који га је 26. септембра, неколико сати пре нестанка Ђокића, довезао у Моравац из Тешице где је вероватно био пре злочина да сакрије скутер којим ће се вратити кући. Сведочио је и риболовац који је са њим сутрадан био да пеца недалеко од места убиства.

Сви досада нађени трагови директно са злочином повезују једино пензионисаног ватрогасца Џонића, брата од тетке убијеног Ђокића. Његов ДНК је на новцу и врећи ископаној из воћњака његовог сина који је тог дана био одсутан. Пиштољ, за који је балистичким вештачењем утврђено да је из њега убијена породица Ђокић, нађен је у кући Џонићеве жене Сузане у Алексинцу, где је био сакривен у вентилационом отвору. Неколико часова пре нестанка породице Ђокић, Џонић је снимљен на бензинској пумпи у Алексинцу како точи гориво у канту, а сигурносне камере у Тешици снимиле су „пасат“ Ђокића како са земљаног пута долази из правца Моравца у два часа иза поноћи, и Џонићев жути скутер како се враћа два часа касније истим путем.

БОНУС ВИДЕО - КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМАО ТРИ ПРОМИЛА АЛКОХОЛА У КРВИ: Београђанин задржан у полицији