ОПСЕЖНА ИСТРАГА О СЛУЧАЈУ "ЈОВАЊИЦА": Хркаловић, Миленковић и Митић одбили да буду испитани на полиграфу (ФОТО)

Екипа "Новости"

17. 10. 2021. у 19:15

БИВША државна секретарка у МУП Дијана Хркаловић, која је у петак увече, након што јој је одређен притвор одлуком суда, спроведена у Окружни затвор у Београду, провешће наредних 14 дана - у карантину, у изолацији и посебној ћелији.

ОПСЕЖНА ИСТРАГА О СЛУЧАЈУ ЈОВАЊИЦА: Хркаловић, Миленковић и Митић одбили да буду испитани на полиграфу (ФОТО)

Фото И. Маринковић

У питању је уобичајена процедура која се примењује на све притворенике због епидемије короне, а то подразумева да у овом периоду неће моћи да прима посете.

Специјални суд одредио је Хркаловићевој притвор до највише 30 дана, да не би утицала на сведоке, а сумњичи се за кривично дело трговина утицајем, за које је запрећена затворска казна од једне до осам година затвора. Притвор јој је одредио судија за претходни поступак, на предлог Тужилаштва за организовани криминал, а на ово решење она и њени браниоци имају право да уложе жалбу кривичном ванпретресном већу суда.

Фото В. Данилов

Централни затвор


После претреса и привођења у петак увече, јуче је све било уобичајено испред луксузне зграде на Вождовцу где је живела Дијана Хркаловић. Полиције није било, а како смо незванично сазнали, током претреса стана бивше државне секретарке МУП, у сефу је пронађено 50.000 евра што је, како се претпоставља, само мањи део суме који поседује.
Репортери "Новости" наишли су јуче на затворена врата стана на шестом спрату зграде у Војводе Степе, а неколико комшија које смо сусрели нису превише били расположени за разговор. Једино су потврдили да никаквих проблема са њом, као станарком, нису имали. Сличну причу испричали су и радници ресторана који се налази у приземљу зграде, где је Хркаловићева понекад навраћала.

АНГАЖОВАЛА ДУМАНОВИЋЕВЕ АДВОКАТЕ

ИНТЕРЕСАНТНО је да је Дијана Хркаловић као своје браниоце ангажовала адвокате из канцеларије Сеада Спаховића. Они, иначе, заступају и бившег припадника полиције Милана Думановића, који је тужио МУП Србије, али и Хркаловићеву, због тога што су га, како тврди, незаконито послали у Поточаре, када је нападнут председник Србије. У овом тренутку бивша државна секретарка МУП и Думановић, сада, имају истог адвоката, односно њхове интересе заступа исти човек.


Иначе, како "Новости" сазнају, у току је опсежна истрага Сектора унутрашње контроле МУП Србије о случају "Јовањица" и нелегалног прислушкивања председника Александра Вучића.

Испитани су некадашња секретарка Управе криминалистичке полиције (УКП) Дијана Хркаловић, начелник Одељења за наркотике београдске полиције Слободан Миленковић и инспектор Душан Митић.

Они су пре недељу дана одбили да буду испитани на полиграфу, што се у полицији тумачи да је поменута тројка одраније имала такав договор.

Хркаловићева је претходно неколико пута позивана на саслушање, како у СУК, тако и у Службу за борбу против организованог криминала (СБПОК), и то због повезаности са криминалцима Дарком Елезом и Вељком Беливуком познатијим као Веља Невоља, али и нелегалног прислушкивања председника Србије и најближих чланова његове породице.

О томе је у више наврата испитивана, као и о угрожавању безбедности председника Вучића. Сваки пут је одбила полиграф.


Протеклих недеља и месеци СУК је прикупљао податке о формирању паралелне структуре у МУП, која је деловала за време бившег министра полиције Небојше Стефановића. Постоје индиције да је једна од главних карика у томе била бивша секретарка УКП, а потом и МУП Дијана Хркаловић, која је око себе организовала одређене припаднике полиције, али и људе из криминалних структура попут Вељка Беливука и Дарка Елеза.

Поред Хркаловићеве, ову групу чинили су и завереници окупљени око кабинета министра Стефановића и неки од његових најповерљивијих људи, уз обилату помоћ једне западне обавештајне службе. Постоје оперативни подаци да је налог својим потчињенима из УКП, посебно Службе за специјалне истражне методе (ССИМ), да прислушкују председника и чланове његове породице, како би нашли било шта што може да их компромитује, дала управо Хркаловићева.

Дискове са комуникацијама добијала је од Дејана Миленковића Багзија, начелника ССИМ. Прављене су две копије, а једна је наводно одлазила и начелнику УКП Дејану Ковачевићу. Обојица су била на вези са државном секретарком, као и Слађана Петровић, у то време шефица аналитике, код које су завршавали неки преписи.


Иста матрица је касније употребљена и у случају "Јовањица". У игри су опет били исти актери који су покушавали да у телефону Предрага Колувије пронађу контакт са председником Вучићем или његовим братом Андрејом.

Фото В. Данилов

 

СВЕ У МЕРМЕРУ, ФОНТАНА НА ТЕРАСИ


НЕЗВАНИЧНО се сазнаје и да су полицајци који су претресали стан били затечени поприличним луксузом у којем је живела Хркаловићева. Цео објекат је у мермеру, опремљен скупоценим италијанским намештајем, сауном, хидромасажерима, а наводно поседује и фонтану на тераси. Хркаловићева је већину времена проводила са оцем и братом, а виђана је често у друштву неколико момака.
- Нисмо примећивали да је у стан доводила неке сумњиве људе, нити се ишта необично могло чути из њега. Све је деловало као да је у најбољем реду, заиста смо се изненадили за шта је све терете - рекао нам је један од станара.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)