ОЛГИЦИ МАРКАНОВИЋ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР: Оптужена надрилекарка иза решетака још 30 дана

Танјуг

28. 07. 2021. у 14:58

ПРВИ основни суд у Београду продужио је данас за још 30 дана притвор Олгици Маркановић оптуженој за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима, за које нема лиценцу.

ОЛГИЦИ МАРКАНОВИЋ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР: Оптужена надрилекарка иза решетака још 30 дана

Фото: Инстаграм

Притвор јој је продужен одлуком кривичног ванпретресног већа суда због опасности од бекства и због постојања особитих околности које указују да би у кратком року могла да понови кривично дело, прецизирала је портпарол суда Бојана Станковић.

На ову одлуку окривљена и њени бранилац имају право да уложе жалбу у року од три дана.

Маркановић је у притвору већ скоро два месеца, од хапшења 1. јуна.

Раније данас Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог против Маркановић и њене сараднице Ј.Т. због кривичног дела - тешко дело против здравља људи у саизвршилаштву.

Оптужним предлогом тужилаштво је тражило од суда да Маркановићку осуди на три године затвора, а Ј.Т. на годину дана затвора.

Маркановићи и Ј. Т. се терете да су кривично дело извршиле од 1. маја 2020. године до 1. марта ове године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду у улици Дриничка бр. 8а, тако што су неовлашћеном и неправилном употребном средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Истовремено су примењивале недопуштене ињекције локалне анестезије "лидокаин - хлорида" која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје.

Тужилаштво је у току доказног поступка испитало 12 оштећених и једног сведока и одредило медицинско вештачење телесних повреда оштећених од стране судског вештака за област пластичне и реконструктивне хирургије.

У даљем току поступка тужилаштво је најавило да ће испитати преостале оштећене, одредити медицинско вештачење телесних повреда оштећених, након чега ће донети одлуку о кривичном гоњењу окривљених због истог кривичног дела учињеног на штету лица која нису обухваћена овим оптужним предлогом, саопштило је тужилаштво.

Маркановић је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надрилекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане пацијетима пружала је, како је навела, уређајем "Плазма пен" који не представља медицинско, већ козметичко средство.

Маркановић је такође је тврдила да поседује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати услед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу пре опоравка коже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)