САСЛУШАН МАНИЈАК ИЗ ПЕТНИЦЕ: Прети му затвор до 3 године

Novosti online

27. 06. 2021. у 08:50

УРЕДНИК часописа "Петничке свеске" Б. С. (65) саслушан је у петак у полицији поводом језивих навода бивших полазница Истраживачке станице Петница да их је узнемиравао, терао их да се сликају голе, да се пред њим туширају, да их је опијао и онда по њиховим нагим телима док тога нису биле свесне стављао јабуке...

САСЛУШАН МАНИЈАК ИЗ ПЕТНИЦЕ: Прети му затвор до 3 године

Фото: ИСП

Осим њега саслушани су и бивши и садашњи директор Петнице Вигор Мајић и Никола Божић, који су, како су и сами признали за медије, имали сазнања да је Б. С. проблематичан у том смислу, али не само да нису контактирали надлежне установе, већ су, иако то звучи просто невероватно, уништили спорне фотографије које је овај направио!

Основно тужилаштво у Ваљеву покренуло је истрагу након што је недељник "Време" објавио текст о пет жртава сексуалног насиља, које су испричале своја трауматична искуства која су доживела у периоду од 2003. до 2014. током боравка у Петници, а у петак су,саслушани Б. С, Мајић и Божић.

- Сва тројица су дали изјаву у својству грађанина у полицији у Ваљеву. Ниједна пријава још није стигла од стране оштећених - каже извор Курира.

Иначе, Б. С. илити "кул чика" како су га звали неки полазници би, како Курир сазнаје, могао да одговара за кривична дела против полних слобода а та дела, према Маријином закону који је донет 2013. године, ако су у питању били малолетници, не застаревају.

- Маријин закон је донет 2013. и од те године ниједно кривично дело против полних слобода, када су у питању малолетни оштећени, не застарева. То значи да ако се нешто десило после 2013, и ако постоје елементи кривичних дела против полних слобода, онда то дело може бити процесуирано - каже за Курир адвокат Денис Бећирић, иначе, заступник неких од девојака које су учитеља глуме Мирослава Алексића недавно пријавиле за сексуално злостављање.

Он каже да је тешко квалификовати које је кривично дело у питању.

- Ако је било физичког контакта, а оне су биле малолетне, потенцијално је извршено кривично дело недозвољених полних радњи, за које је запрећена казна до три године. Исто тако могло би бити у питању и полно узнемиравање за шта је, такође, максимална казна три године - каже Бећирић и додаје да, са друге стране, не верује да би могао да се терети за кривично дело коришћење малолетних лица за порнографске снимке, јер је питање да ли би фотографије које је начинио могле да се квалификују као порнографија.

У овом невероватно узнемирујућем случају, међутим, посебно је забрињавајуће то што су фотографије, које потенцијално могу бити материјални докази за сва ова кривична дела, уништене и то од стране управе Петнице.

- Ми смо цео рачунар узели и реформатирали. Нисмо га прегледали. Веровали смо да ћемо ту видети ствари које нису у реду и да то не треба више да постоји. Мислили смо да штитимо децу - рекао је за Време Вигор Мајић, бивши директор Петнице. Никола Божић, садашњи директор рекао је пак да, по сазнању за ове злочине, нису звали полицију, јер су били у - шоку (?!). Мајићу и Божићу би, такође, потенцијално могла да се ставе на терет два кривична дела - спречавање и ометање доказивања и непријављивање од стране одговорног лица, али су ова дела застарела.

РУЖИЋ: СТРАШНО ЈЕ ДА ЈЕ НЕКО УНИШТИО ДОКАЗЕ

- Нема оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање оваквих информација - рекао је јуче поводом случаја Петница Бранко Ружић, министар просвете.

Он напомиње да Министарство нема било какву улогу у раду Петнице, с обзиром на то да је у питању самостална организација, односно удружење грађана, на које се односе други прописи, али како наводи "у случају злостављања деце сви у друштву је имамо".

- Моја обавеза као родитеља је да учиним све што могу да се заштити свако дете и жао ми је, пре свега, да иједно дете пати због неког појединца који себи дозволи овакве гнусне ствари - подвлачи министар и наглашава да је једнако страшно што је неко одлуцио да уништи доказе којима треба доци конацно до правде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)