КАВЧАНИМА УКРАДЕН КОКАИН: Крађа белог праха вредног два милиона евра резултирала отмицом и убиством

Novosti online

20. 06. 2021. у 07:35

КАВАЧКИ криминални клан и у Словенији је покраден - 26. октобра 2019. године из куће у којој су крили скупоцени бели прах, нестао је кокаин вредан два милиона евра.

КАВЧАНИМА УКРАДЕН КОКАИН: Крађа белог праха вредног два милиона евра резултирала отмицом и убиством

Вељко Беливук и Радоје Звицер

О том скровишту бринуо је наводно тридесетчетворогодишњи Дрејц Ковач из Крања.

Крађа кокаина резултирала је отмицом и убиством, због чега су ухапшени један од вођа словеначких кавчана - Клемен Кадивец (31), из Љубљане, и његова екипа.

У документима словеначке полиције пише да је Кадивец чији су Скај надимци били Том Форд и Сандман и остали чланови те криминалне организације, за крађу милионски вредног кокаина окривили Жарка Тешановића и екипу повезану са њим.

Кадивец, Бојан Станојевић и Драган Чикојевић ухапшени су раније у Копру, због сумње да су планирали и организовали отмицу Тешановића и убиство Данијела Божића.

Словеначку ћелију кавачког криминалног клана истражитељи сумњиче за шверц најмање 790 килограма кокаина, 2.249 килограма конопље, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, 30 литара амфетамин базе, и кријумчарење више милиона евра зарађених продајом дроге.

У списима словеначких истражитеља пише да су се Кадивец и српски држављанин Филип Врзић (36), пре августа 2018. године договорили да формирају ћелију кавачког клана којој би база била у Словенији.

Наводно, Врзићу је тада Подгоричанин Милан Вујотић (39) одобрио да у Словенији створи организовану криминалну групу.

Вујотић је прошле седмице демантовао наводе словеначких истражитеља који га сумњиче да је за ту групу набављао велике количине кокаина и наређивао да нелегално преносе милионе евра у кешу у Србију. Тај Подгоричанин, који је у бекству, у писму послатом “Вијестима” написао је да не зна ко је Врзић и да никакве везе нема ни са једним кривичним делом које се наводи у документима словеначке полиције...

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију кавачког криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

Идентификовали су 48 чланова, а пријаву су поднели и против више десетина неидентификованих чланова те организоване криминалне групе са којима су комуницирали путем криптоване Скај апликације.

Полиција је открила да је у тој групи било двадесет држављана Словеније, дванаест из Србије, осам из Босне и Херцеговине, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један из Македоније.

Према тврдњама истражитеља, осим Кадивеца и Ковача, у тој организованој криминалној групи су словеначки држављани Блаж Кадивец (26), Данијел Мишљеновић (32), Армин Бегановић (22), Стојан Бабић (40), Лука Бевц (35), Жељко Хркаловић (44), Елвис Коленовић (31), Ивица Кривошија (36), Ален Бајц (32), Ненад Табаковић (51), Лука Араповић (36), Дејан Марјановић (34), Дејан Пејоски (39), Младен Самарџија (31), Ана Марија Мандић (26), Давид Филип Брзовић (29), Урош Инглич (38) и Коста Табаковић (46).

Држављанин Србије, који је наводно и формирао ћелију кавачког клана у Словенији, у тој криминалној групи имао је и сународнике - Милоша Миљковића (36), Срђана Петровића (51), Славка Тешића (39), Далибора Кожула (38),

Радослава Тепавца (41), Слађана Петровића (41), Милоша Јоксимовића (36), Александра Николића (38), Далибора Николића (36), Данка Вукојевића (34) и Марка Плавшића (32).

Њихови сарадници, курири, добављачи и извршиоци криминалних послова из Босне и Херцеговине су, Марио Будимир (35), Игор Поповић (51), Раденко Вученовић (43), Драган Тодоровиц (53), Слађан Каримовић (35), Василије Бабић (51), Дарко Подрашчанин (36) и Мишо Крчић (32), а из Хрватске Марко Шкребец (29), Ника Шкребец (25), Хрвоје Крстановић (33), Јосип Скоко (36) и Саша Басталић (53).

Осим Вујотића, полиција Словеније тврди да је у тамошњој ћелији кавачког криминалног клана био и тридесетседмогодишњи Подгоричанин, настањен у Београду, Марко Радоман. У тој групи је, пише у кривичној пријави, и македонски држављанин Ивица Стојоски (31).

Полиција их сумњичи да су од августа 2018. године, до маја 2021. године, починили више десетина кривичних дела везаних за шверц дроге, оружја, новца...

Објашњавају да је Врзић пре августа 2018. године Кадивецу предложио да у Словенији формирају део кавачког клана, обећавши му да ће му, преко својих познанстава са вођама тог клана, обезбјеђивати велике количине кокаина из Шпаније.

У документу у које “Вијести” имају увид, пише да их је Вујотић у децембру 2018. године први пут снабдео кокаином, а да је ту испоруку, која је из шпанског летовалишта Љорет дел Мар стигла у Словенију, надгледао шеф те групе Филип Врзић, звани Друг и 10НО.

Објашњено је да је након тога налоге за даљи транспорт давао Клемен Кадивец.

Словеначка полиција објашњава да је прикупила доказе против припадника те криминалне групе класичним радом, али и прикривеним истражним методама, међу којима је била и тајна операција трговине дроге.

Међу многобројним доказима наводно су и средства за паковање и бројање новца, снимци са надзорних камера, одузети мобилни телефони у којима су чланови криминалне групе оставили мноштво доказа, као и ДНК са свих одузетих предмета.

Словеначка полиција у тој истрази сарађивала је са колегама из Норвешке, Немачке, Италије, Шпаније, Хрватске, Србије, Аустрије и Холандије.

Према списима, специјални тужиоци их сумњиче да су шверцовали дрогу и оружје и преносили прљав новац из Шпаније у Србију.

(Вијести)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)