КОПАЛА ЈЕ ПО ХРСКАВИЦИ И ИШЛА ДО КОСТИ: Детаљи случаја надрилекарке Олгице, 11 људи је оптужило да их је унаказила

Н. БИЈЕЛИЋ - А. ВОЈНОВИЋ

01. 06. 2021. у 21:31

НЕДЕЉУ дана након што је ухапшен лажни естетски хирург Сава Кнежевић (23), осумњичен да је са својом мајком Данијелом у нерегистрованој ординацији у центру Београда пружао естетске медицинске услуге, иако за то нема лиценцу, у уторак је ухапшена и Олгица Маркановић, којој се на терет ставља да је такође неовлашћено пружала медицинске услуге из области естетике.

КОПАЛА ЈЕ ПО ХРСКАВИЦИ И ИШЛА ДО КОСТИ: Детаљи случаја надрилекарке Олгице, 11 људи је оптужило да их је унаказила

Олгица Маркановић / Фото Инстаграм

Према ономе што је у уторак саопштило Прво основно тужилаштво у Београду, засада се полицији јавило 11 особа, које су, како тврде, имале одређене проблеме након што су код ње биле на третману.

Према незваничним информацијама, Маркановићева је ухапшена на граници Србије са Хрватском. Њој је одређено задржавање, а у среду ће бити приведена у Тужилаштво на саслушање. У зависности од тога какву одбрану ће изнети, тужилац ће одлучити да ли ће тражити од суда да јој се одреди притвор. Према ономе што је речено из Тужилаштва, осумњичена је за тешко дело против здравља људи, надрилекарство и надриапотекарство, као и за неовлашћено бављење одређеном делатношћу.

- Поред 11 оштећених, кривичну пријаву против Маркановићеве поднело је и Удружење интердисциплинарне естетске и антиејџинг медицине Србије СЕСИАМ - наводе из Тужилаштва, додајући да су потребне информације добили и од Министарства здравља. - У сарадњи са ПУ за Град Београд - УКП Првим одељењем (Одељењем за сузбијање привредног криминала), Тужилаштво је обавило додатне провере, након чега је утврђено да је осумњичена неовлашћено пружајући медицинске услуге из области естетике изазвала здравствене проблеме и услед чега постоје индиције да је код појединих оштећених, поред телесних повреда и здравље тешко нарушено.

Услуге је, како се сумња пружала у Медицинско-естетском центру Tayas у Дриничкој 8 у Београду од априла прошле до марта ове године. То је, како се тврди, радила без одобрења, односно лиценце Министарства здравља, супротно закону о здравственој заштити и правилницима који уређују обављање те врсте услуга. Сумња се да није издавала медицинске извештаје, фискалне рачуне или признанице пацијантима након захвата, већ им је усмено говорила које лекове треба да користе. Иначе, према доступним информацијама, Маркановићева је пословала и у Бањалуци. На сајту "Мадероцентра" из овог града, може се видети објава о одржавању "нове хит едукације", тачније бразилске мадеротерапије у једном београдском хотелу, где је као едукатор наведена осумњичена.

Да су доживели велику непријатност, односно да су унакажени третманом у салону, група оштећених је јавност обавестила у марту, када су против Маркановићеве поднели пријаву. Најгоре су, наводно, прошле оне које су се подвргле третману плазма пеном, нехируршкој методи подмлађивања коже, уклањања бора, ожиљака на лицу... Третман може да се ради на целом лицу, а након третмана остају микроопекотине које се временом претварају у красте, које би требало да отпадну након недељу, највише десет дана. Многе су, међутим, како саме тврде, из салона изашле унакажене.

- Обрадовале смо се када смо сазнале да је ухапшена. Не знам да ли постоји већа срећа у овом тренутку. Ово је само још један доказ да је правда достижна - наводи, за "Новости", М. А., једна од девојака које су поднеле кривичну пријаву против Маркановићеве. - Још имам ожиљке на лицу, али захваљујући добром доктору који ми помаже, они се смањују.

Даме које су претрпеле последице на лицу у виду отока, опекотина и краста су за Олгичин центар сазнале путем друштвене мреже "Инстаграм" или познаника. Тада им је речено да на овом месту ради доктор и дипломирани козметичар. А како нам је испричала М. А., она је у центар отишла на третман сужавања носа:

- После урађене интервенције, крастице које су ми се створиле, стајале су ми на лицу скоро две недеље. Када су спале, приметила сам нежељене последице на кожи. А Олгица је кривила мене и мој тип коже, а рекла ми је и да морам да дођем други пут како би урадила корекцију. На корекцију сам пристала, јер сам мислила да је једино решење. Међутим, када су ми красте и други пут спале, кожа је постала још гора. Застрашујуће фотографије унакажених жена кружиле су друштвеним мрежама последња три месеца. Све оне су после захвата добиле страшне красте, опекотине и ожиљке које не пролазе. - Кад су нас лекари, после свега, видели, казали су нам да су опекотине као после пожара - наводи наша саговорница.

ПОГРЕШНЕ ПРЕПОРУКЕ

- Све ми смо за Олгицу сазнале преко "Инстаграма" где је она објављивала снимке захвата, али и преко једне наше популарне певачке звезде која ју је рекламирала на друштвеним мрежама. Такође, виделе смо да је Олгица пре две године проглашена за предузетницу године. Виделе смо и снимке жена које су причале да су задовољне после њених третмана, али ниједна од нас тада није обратила пажњу на то да су снимци замагљени и да су коришћени филтери - наводи једна од оштећених. - Испоставило се, међутим, да су те наводне препоруке биле сасвим погрешне.

ОШТЕЋЕЊА ДО КРАЈА ЖИВОТА

- Осећам се врло узбуђено и срећно. Много смо се бориле како би се наша истина чула. Олгица се заједно са другим надрилекаркама и њиховим ћеркама у међувремену бавила исмевањем и вређањем мене лично, као и осталих жртава и признатих лекара путем друштвених мрежа. Врло сам задовољна што ће особа, која нам је нанела толико бола, коначно имати шансу да за то одговара пред очима закона - наводи за наш лист К. М., једна од оштећених девојака. - Психички се још нисам опоравила од свега што ми се догодило, јер ће ми бити потребно доста времена да се саберем и прихватим да ће ми кожа, нажалост, заувек бити оштећена.

НАИДА: КАО ОПЕКОТИНЕ ПО ЛИЦУ

Као Олгичина жртва представила се и ријалити учесница Наида Гаџо, која је јавно говорила о оштећенима на лицу задобијених приликом лоше одрађеног третмана плазма пеном. Она је снимила видео у коме је показала опекотине на лицу и црвенило, који су уследиле након третмана на којима је била.

- Девојкама се појављују неравнине, удубљења, келоиди и црвенило. Код неких девојака је копала по хрскавици и ишла је до кости. Мени је урадила само први слој и код мене је нешто попут опекотине другог степена. Тренутно ми је веома изражено црвенило, али се већ повукло доста - објавила је Наида.

ПОЧЕЛО САСЛУШАЊЕ ЖРТАВА ЛАЖНОГ ПЛАСТИЧНОГ ХИРУРГА

У НАСТАВКУ истраге против Саве Кнежевића и његове мајке Данијеле, у уторак је у Првом тужилаштву отпочело саслушање оштећених, које ће трајати током ове и наредне недеље. Како је раније саопштено, на списку се налази седам особа. Поред њих биће саслушано и пет здравствених радника, који су сарађивали са Кнежевићима, као и други сведоци. Сава, који се, како се тврди, представљао као пластични хирург, а у ствари је масер, и Данијела, по занимању цвећарка, од прошлог понедељка, када су ухапшени, налазе се у притвору. Они су на саслушању одлучили да се бране ћутањем.

Сави се на терет ставља да је у нерегистрованој ординацији у Београду, у Улици Теразије 6, која никада није пријављена, од 2. јануара 2020. до 8. априла ове године пружао медицинске услуге и изводио липосукције, трансфере масти, корекције усана и друге захвате, прикривајући од пацијената чињеницу да није стручно оспособљен. Након извршених захвата, оштећенима је, према наводима Тужилаштва, издавао медицинске извештаје са прописаном терапијом без печата и са лажним бројем лиценце, за договорену накнаду, што је за последицу имало тешко нарушавање здравља. У свему томе, наводи се даље, помагала му је мајка, која је примала пацијенте и наплаћивала услуге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)