"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: КО ЈЕ МИЛАН ВУЈОТИЋ? Означен као вођа огранка "Кавчана" у Словенији - Паре од кокаина "опрао" у Србији

Е. Х.

28. 05. 2021. у 09:00

ПОДГОРИЧАНИН Милан Вујотић (38), који је према подацима безбедносних служби један од најближих сарадника Радоја Звицера, наводног вође "кавачког клана", према сазнањима нашег листа, крије се са овим Которанином на подручју Јужне Америке.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: КО ЈЕ МИЛАН ВУЈОТИЋ? Означен као вођа огранка Кавчана у Словенији - Паре од кокаина опрао у Србији

Foto Arhiva

Он је у најновијој истрази, покренутој у Словенији, означен као организатор "испоставе" овог клана за растурање кокаина на подручју западне Европе, али и прање пара.

За њим одраније постоји потерница, а довођен је у везу са убиством Александра Салета Станковића у Београду, октобра 2016. године, али и са низом других злочина и покушаја ликвидација. Последња сумња у низу је да је покушао са Звицером да организује смакнуће Подгоричанина Милића Миње Шаковића.

Убиство је спречено у марту, када су инспектори црногорске полиције захваљујући оперативним сазнањима више европских држава, успели да идентификују осумњичене извршиоце криминалне организације и ухапсе их пре него што су покушали да намеру спроведу у дело. Иза решетака су се нашли држављани Србије Јован Тркуља (35) из Обреновца, Никола Мирић (35) из Београда, као и Подгоричани Александар Вељовић (30), Јован Мирановић (41) и Саша Станишић.

Ко је Милан Вујотић? То је човек, који је према плановима криминалних група, требало да буде прва жртва сукоба "кавчана" и "шкаљараца". Испод његовог блиндираног аута постављена је бомба фебруара 2015. године, која је активирана даљински, док је он био у оближњем локалу са породицом. Он је преживео, а само неколико сати касније у Београду је убијен Цетињанин Горан Радоман (37), високорангирани припадник "шкаљарског клана".

Вујотић је, у међувремену, преузео на себе највећи део послова око организовања кријумчарења дроге. Словеначки истражитељи наводе да је он преко свог човека Филипа Врзића 2018. године окупио шездесетак људи, са којима је прошверцовао најмање 790 килограма кокаина, више од две тоне марихуане, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, оружје, али и да је нелегално из Шпаније у Београд пребацио 5,6 милиона евра у кешу, које су "опрали".

Словеначка "испостава" имала је задатак да транспортује дрогу до Шпаније, а потом даље у ЕУ. У документима тамошњих истражитеља наводи се и да су чланови групе комуницирали преко апликације "Скај", као и да је Вујотићев надимак био "Лавитесе". Он се, наводно, у овој држави извесно време крио са Игором Божовићем, који је недавно ухапшен у Португалији и изручен Црној Гори.

Августа 2019. полиција је запленила око 800 килограма кокаина, чију набавку и транспорт су финансирале вође ове криминалне екипе. Дрога је пронађена на једрилици у међународним водама у близини Азорских острва.

Foto: I. Marinković

Дијана Хркаловић

И ХРКАЛОВИЋ МЕЂУ ОСУМЊИЧЕНИМА

ПРЕМА тужилачким списима, осумњичени припадници ове групе су: Клемен Кадивец, Лука Араповић, Дрејц Ковач, Блажо Кадивец, Данијел Мишљеновић, Урош Инглић, Игор Поповић, Стојан Бабић, Срђан Петровић, Елвис Коленовић, Ненад Табаковић, Далибор Кожал, Данко Вукојевић, Жељко Хркаловић, Ален Бајц и Милош Јоксимовић.

Они се терете да су са Филипом Врзићем, Дарком Невзатовићем, Марком Шкребецом, Слађаном Петровићем, Милошем Миљковићем, Мариом Будимиром, Славком Тешићем, Раденком Вученовићем, Марком Плавшићем, Радославом Тепавцем, Марком Стефановићем, Стефаном Стојановићем, Василијем Алексићем, Костом Табаковићем, Јосипом Скоком, Ником Шкребецом, Хрвојем Крстановићем, Давидом Филипом Брзовићем и још неким непознатим особама шверцовали дрогу, оружје и преносили "прљав" новац из Шпаније у Србију.

Фото: Ataimages

Вељко Беливук (у средини)

ЛАЗАРЕВИЋ: БЕЛИВУК СПРЕМА ОДБРАНУ

МОЈИ клијенти Вељко Беливук и Марко Миљковић су здрави, добро расположени и пуни енергије. Нису у самици, већ поштују дневни ред у притворској јединици, редовно излазе у шетњу, тренирају и свакодневно се упознају са списима предмета и припремају одбрану, навео је јуче адвокат Дејан Лазаревић, бранилац Беливука и Миљковића, осумњичених за више отмица, ликвидација и мучења. У саопштењу достављеном нашој редакцији, Лазаревић наводи да су информације по којима је Беливук у притворској јединици нерасположен, да тамо кука и запомаже, нетачне и злонамерне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)