ПОТПУНИ КОЛАПС У НЕМАЧКОЈ: Због штрајка милиони људи остали без превоза (ФОТО)

Танјуг

27. 03. 2023. у 09:17

АУТОБУСКИ, железнички и авио саобраћај широм Немачке данас је паралисан, због највећег штрајка у тој земљи у претходних неколико деценија, којим су погођени милиони путника, јавља Ројтерс.

ПОТПУНИ КОЛАПС У НЕМАЧКОЈ: Због штрајка милиони људи остали без превоза (ФОТО)

Фото: АП

Једнодневни штрајк, који је организовао трговински синдикат Вер.ди, заједно са железничким и транспортним синдикатом ЕВГ, само је један од штрајкова у низу претходних месеци, који су погодили највеће европске економије, у време када су цене хране и енергената порасле.

Два највећа немачка аеродрома, Минхен и Франкфурт, обуставила су све летове, док је железнички оператер "Дојче бан" отказао све међуградске железничке услуге.

Синдикат Вер.ди представља око 2,5 милиона запослених у јавном сектору, укључујући и јавном транспорту и аеродромима, док ЕВГ представља око 230.000 људи из "Дојче бана" и аутобуских компанија.

Лидер синдиката Вер.ди Франк Вернеке рекао је да је ово акција преживљавања за милионе радника услед високе инфлације, пренео је "Билд ам Зонтаг".

Основни трошкови у Немачкој скочили су више него што се очекивало за фебруар. У питању је пораст од 9,3 одсто у односу на годину дана раније, а притисак на цене остао је упркос покушају Европске централне банке да заустави скок повећањем каматних стопа.

Вођа ЕВГ Мартин Буркерт рекао је за "Аугзбургер Алемајне" да запослени још нису добили адекватну понуду и упозорио је да би могло да дође до нових штрајкова, па и за ускршњи празник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (4)