ШУМ ЗРЕЛОГ ЖИТА И ОТКОСИ СТАРОГ БАНАТА: "Жетелачки дани" у селу Мужља код Зрењанина (ФОТО)

Б. Грујић

03. 07. 2022. у 10:48

МАНИФЕСТАЦИЈА Жетелачки дани у селу Мужља код Зрењанина, одржана је по 39. пут, уз народне игре, традиционалне ношње, звук изворних музичких инструмената и старе обичаје на њиви када се жање жито, уз косе и алат, који је обележје Баната и мађарског живља, којим је претежно насељена Мужља.

ШУМ ЗРЕЛОГ ЖИТА И ОТКОСИ СТАРОГ БАНАТА: Жетелачки дани у селу Мужља код Зрењанина (ФОТО)

Фото: град Зрењанин

Уз песму и игру свих генерација  Културно уметничког друштва Петефи Шандор, учеснике Жетелачких дана, пригодном беседом поздравио је градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, а бројним гостима, међу којима су били потпредседница Народне скупштине Србије и потпредседница комитета у скупштини Савета Европе Елвира Ковач и директор Педагошког завода Војводине Јанош Пушкаш, домаћин је био Ервин Палатинуш председник Савета Месне заједнице Мужља.

- Све ове старе обичаје, навике и традицију, треба да баштинимо, да чувамо и негујемо, а то успешно раде организатори ове манифестације и ја им се на томе захваљујем, јер то је сјајна промоција Мужље - нагласио је градоначелник Зрењанина.

На Сунчаном језеру, у Мужљанском риту, на житном пољу, ни ове године није изостало  такмичење у косидби жита на традиционалан начин, онако како се то у овим крајевима радило вековима, у народним ношнкама, ручном косом, која се оштри каменом, на специфичан начин, а у такмичењу важни су детаљи, као што су дужина откоса, начин оштрења косе и слагања покошеног жита.

Обзиром да се манифестација одржава у славу жетве, жита и хлеба, пре косидбе, није изостало ни освећење жита и жетелаца, такмичарски део, наравно био је у другом плану, а превагнуло је дружење, добро расположење, шаролика гастрономска понуда, звуци тамбураша, у пријатном амбијенту сунцем окупаних житних поља Сунчаног језера на ободу Мужље. 

У оквиру манифестације, одржано је и такмичење у пецању за најмлађе, кувању рибље чорбе, песми и игри фолклорних ансамбала.

ЖЕТЕЛАЧКИ ДОРУЧАК

Живописни део манифестације, свакако је аутентични фруштук, или жетелачки доручак, у самом пољу, непосредно пре почетка косидбе, уз разне гурманске ђаконије, шунку, сланину, кобасице. 

ГОСТИ ИЗ МАЂАРСКЕ, РУМУНИЈЕ, СУБОТИЦЕ

По обичају, бројним домаћим такмичарским екипама, прикључили су се драги гости, из насеља Отелек, у румунском делу Баната, неколико  места из Мађарске, Суботице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДОСЕТИО ЈЕ: 20 дана пред смрт, Маџгаљ је испунио себи највећу жељу