ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ: Уплатили сте летовање у Грчку и разболели се од короне пред пут - ево да ли ће вам агенције вратити новац

А. ВАЛЕНТИРОВИЋ

19. 05. 2021. у 19:08

ПОЗИТИВАН ПЦР тест мења све. Ако се само један члан породице разболи од ковида или неке друге болести, уплаћени аранжман за летовање, нпр. у Грчкој, може да буде отказан.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ: Уплатили сте летовање у Грчку и разболели се од короне пред пут - ево да ли ће вам агенције вратити новац

Фото: Депоситпхотос

Да ли ће агенција да да заменско путовање или ће вратити паре, зависи од уговора који је са њом потписан. Ипак, за релаксирану ситуацију пресудно је осигурање од отказа, како би се имала много боља преговарачка позиција туристе са агенцијом. У Националној организацији туристичких агенција Србије (ЈУТА) наглашавају да је путник у обавези да се едукује по овим питањима.

- Агенција не може да врати новац уколико власник објекта за смештај не жели да га врати, што углавном и јесте случај. Зато саветујемо путнике да уплате осигурање од отказа путовања, да се упознају са условима и тиме се осигурају у случају непредвиђених околности - каже за "Новости" Александар Сеничић, директор ЈУТА.

 

Фото Танјуг

 

И у туристичким агенцијама истичу важност познавања општих услова путовања, које путници потписују приликом уплате аранжмана.

- Агенција није крива уколико се путник разболи. Да ли ће новац услед непредвиђених околности бити враћен путнику или не зависи од више фактора, пре свега, од авиокомпаније, аутобуског превозника, хотелског или апартманског смештаја. Најригорозније је кад су у питању апартмански смештај и чартер летови, они сигурно не враћају новац, стога ни агенција није у ситуацији да исти врати путнику, ти трошкови називају се стварни трошкови - за наше новине каже Владимир Влахо, власник једне туристичке агенције. - Могућност враћања целог износа уплаћеног аранжмана постоји, а то се дешава уколико неко други откупи ваш термин преко популарних ласт минут по- нуда, тада агенција враћа комплетан износ.

Различито од прошле године, када нас је пандемија вирусом корона оковала, ове године ситуација је другачија, због тога замене термина путовања углавном нема.

- Пре неколико дана пут- ник није попунио PLF фор- мулар, иначе, обавезан за улазак у Грчку, али му је "Ер Србија" изашла у сусрет и омогућила промену термина лета, међутим, то је изолован случај. Од отварања граница до сада нисмо имали ситуацију да се неко разболео непосредно пред пут, али пут- ници треба да имају у виду да агенција, као организатор пута, од аранжмана има зараду око 10 одсто, тако да повраћај новца или замена термина не зависи само од нас и разматра се од случаја до случаја - рекао је Мирко Милановић, власник једне туристичке агенције.

 

Фото: Депоситпхотос

 

- Када је у питању повраћај новца, због непредвиђених околности, најригидније су букинг резервације. То су аранжмани код којих се плаћање врши унапред, са 20 одсто попуста. Наша агенција нуди осигурање премијум путницима, уз које за 2 до 3 посто вишу цену добијате могућност отказивања путовања (чак и дан раније) уз апсолутну рефундацију новца - каже Иван Радојевић власник једне туристичке агенције.

Шта је потребно за улазак у Грчку

 • Попуњен ПЛФ формулар минимум 24х пре уласка у Грчку
 • Потврду о обављеној комплетној вакцинацији било којом вакцином или
 • Негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или
 • Потврду да сте прележали вирус или
 • Дигитални зелени сертификат (ГреенПасс) од 1. јуна 2021

За децу старију од 5 година потребан је:

 • негативан тест (деца млађа од 5 година не морају да га имају)
 • или

 • потврда о прележаном вирусу за децу преко 5 година
 • Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

  Коментари (0)