БОЉЕ ОД ММФ: Вучић изнео важне процене

Novosti online

18. 05. 2021. у 13:30

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је имао одличне разговоре са чешком делегацијом.

БОЉЕ ОД ММФ: Вучић изнео важне процене

Фото: Принтскрин

Како је додао, он је обећао да ће Србија решити компликоване имовинске проблеме, те најавио да ћемо поклонити целу чешку кућу из 1928. године чешкој држави.

- Наша трговинска размена је сваке године све већа и већа, достигли смо размену од 1,2 милијарде евра, а већ ове године можемо доћи до 1,4 милијарде - поручио је Вучић данас из Прага, где се састао са председником Чешке Милошем Земаном.

Чешка ће, додао је, са 11. места вероватно ускоро прећи на осмо место на листи спољнотрговинских партнера наше земље.

- Уколико будемо обавили све послове о којима смо се данас договарали, Чешка може да дође и на пето или шесто место - најавио је председник.

Према његовим речима, све је већи број чешких инвеститора, све је значајнини и увоз и извоз и данас и сутра очекују се важни разговори и са многим чешким компанијама - из области рударства, аутомобилске и трамвајске индустрије, некретнина...

- У прва три месеца ове године имамо раст размене од 18,5 одсто. У наредним годинама ако тако наставимо можемо да дођемо до две милијарде евра међусобне трговинске размене - поручио је Вучић.

Ове године, тврди, очекују стопу раста од седам одсто и у томе ће велику улогу имати и чешке компаније. То је и више од недавно објављених процена ММФ, према чијим пројекцијама, у овој години привредни раст наше земље је 6 одсто, а у 2022. години 4,5 одсто (првобитно је најављено да ће бити 3,8 одсто), док је стопа дефицита смањена. Вучић је о томе обавестио јавност прошле недеље.

- Променили су на 6 посто. Изузетно сам поносан највновијом прогнозом, коју сам добио синоћ око 22 или 22.30 сати, да је ММФ променио своје пројекције за Србију. Раније су говорили да ће раст износити 5 одсто. Европска комисија је такође променила прогнозу и рекла да ће бити 5,3 одсто и сада је и ММФ променио на 6 одсто - рекао је Вучић тада.

Вучић је том приликом истакао да је ММФ дошао на оно што је и Србија говорила, да ће раст БДП-а наше земље ове године износити шест одсто.

- Ја сам говорио да може и седам одсто - рекао је недавно председник.

Подсетио је и да је Србија у 2020. имала минус од 0,9 одсто, по чему смо са Литванијом били најбољи у Европи.

- Прихватили смо да добијемо додатну обуку за заустављање пореске евазије - казао је.

Додао је и да су у посети Чешкој с њим били представници Развојне агенције и министар финансија Синиша Мали.


(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Верници је стално користе - многи не знају право значење