НАСТАВАК САРАДЊЕ: Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Novosti online

10. 05. 2021. у 14:26

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем, као и са некадашњом директорком те међународне финансијске институције Жужаном Харгитаи.

НАСТАВАК САРАДЊЕ: Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Фото: Министарство

Министар Мали је пожелео добродошлицу новом директору и истакао да се радује наставку сарадње са ЕБРД-ом, а Жужани Харгитаи се захвалио на досадашњој сарадњи и на свему што је урадила за Србију.

Мали је истакао и да је у сарадњи са том финансијском институцијом „зелена агенда“ дефинисана као апсолутни приоритет, као и да је од великог значаја подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији. Осим тога, министар је истакао да се нада да ће ЕБРД наставити да подржава и јача приватни сектор у нашој земљи.

Фото: Министарство

Матео Коланђели је рекао да су приоритет у наредном периоду управо јачање приватног сектора, односно опоравак привреде након пандемије корона вируса, затим зелена економија и самим тим изградња зеленијих и инклузивнијих привреда у региону. У том смислу, ЕБРД ће наставити да подржава Србију, нагласио је Коланђели.

Мали је истакао и да је Србија прошле године била успешна на међународном тржишту капитала, те да је у плану и емитовање зелених обвезница, како би се управо додатно спровели важни пројекти из заштите животне средине. Он је додао да ће зелена агенда бити и важан део аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Он је рекао и да је су у првом кварталу ове године забележени бољи резултати него што је пројектовано, те да се очекује да ће годишњи раст БДП-а бити и више од пројектованих 6%. Министар је додао и да је буџет добро структуриран, поготово имајући у виду да чак 7,2% одлази у капиталне инвестиције, што даље доприноси већем привредном расту. Како је истакао, део пројеката су управо они „зелени пројекти“, који су такође важни јер могу да привуку приватне инвестиције.

Фото: Министарство

Министар је нагласио и да је незапосленост прошле године износила 9%, те да је нижа него у периоду пре пандемије корона вируса, као и да су захваљујући свеобухватним пакетима подршке сачувана радна места и очуване производње. Додао је и да је Србија апсолутни шампион у привлачењу страних директних инвестиција на Западном Балкану.

Саговорници су закључили да верују да ће наставити успешну сарадњу, а све у циљу транзиције ка зеленој економији, ефикаснијој заштити животне средине и отпорнијем приватном сектору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)