ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА У СРБИЈИ У КОНСТАНТНОМ ПОРАСТУ: Опоравак након пандемије изненађујуће брз, један је кључан разлог за то

Тањуг

03. 05. 2021. у 21:27

ИАКО се знатно већи део некретнина у Србији плаћа готовином, стамбени кредити бележе константан раст. У првој половини прошле године под утицајем пандемије корона вируса пад тржишта некретнина био је краткотрајан, наводе у Удружењу банака Србије и додају да се тржиште од јуна до децембра 2020. године опоравило много брже него што је било ко очекивао.

ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА У СРБИЈИ У КОНСТАНТНОМ ПОРАСТУ: Опоравак након пандемије изненађујуће брз, један је кључан разлог за то

Фото З. Јовановић

- У марту ове године укупан дуг по стамбеним кредитима износио је 490 милијарди динара. То је скоро 15 одсто више него у истом периоду прошле године, а 1,5 одсто више у односу на месец дана раније, кажу у Удружењу банака Србије (УБС).

Како наводе, овај тренд није нов јер тржиште стамбених кредита, као и само тржиште некретнина углавном расте већ 15 година уназад.

- Тако смо у 2006. години имали свега 25.000 стамбених кредита, да би тај број у 2015. први пут прешао 100.000, а данас је и већи од 135.000, истичу у УБС.

Камате никада повољније

Камате на стамбене кредите у Србији су повољније него икад и са те стране тренутак за куповину некретнине је никада бољи, објашњавају у УБС и истичу да је просечна каматна стопа око 2,8 одсто.

- За клијента је важно да у банци добија ефективну каматну стопу, што значи да су у њу урачунати сви трошкови које има. Ефективна каматна стопа може се видети и на сајту Народне банке Србије и купац некретнине има прилику да провери понуде свих банака и да одабере за себе најбољу, наводе у УБС.

Иако су клијенти банака упознати са чињеницом да су стамбени кредити са краћим роком отплате обично скупљи, услови се разликују од банке до банке.

- Процена дужина трајања кредита зависи од интереса купца, некоме одговара дужи период отплате како би имао нижу месечну рату, док неко жели бржу отплату, како би платио мању укупну камату, закључују у УБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)