ДА ЛИ СМО ВЕЋ ЈЕЛИ ОПАСНИ СУСАМ? Постоји могућност да је производ увезен пре упозорења из ЕУ био контаминиран и да је стигао у трговине

Ј. Субин

04. 02. 2021. у 10:00

КОНТАМИНИРАНИ сусам пореклом из Индије, у којем је утврђено присуство етилен-оксида, већ месецима потреса читаву Европу. Компанија "Делезе Србија" је склонила све количине сусама увозника "Моравска про" и позвала купце да врате овај производ. Фитосанитарна инспекција је досад зауставила увоз 35 тона, због великих количина ове опасне материје.

ДА ЛИ СМО ВЕЋ ЈЕЛИ ОПАСНИ СУСАМ? Постоји могућност да је производ увезен пре упозорења из ЕУ био контаминиран и да је стигао у трговине

Илустрација / Фото Depositphotos

Инспекција, иначе, контролише производе на остатке пестицида и метала у храни. А сусам из Индије и производи који га садрже, од јесени се редовно контролишу на присуство етилен-оксида. Тако заражени сусам не би смео да пређе нашу границу. Компанија "Делез" међутим, у уторак је упутила апел свим купцима паковања сусама од 100 грама да га врате.

Није, међутим, искључено да су га многи потрошачи већ појели. Питање је и да ли га још има на полицама у другим трговинским ланцима, од других произвођача. То би могло да се деси, јер инспектори контролишу овај производ на граници на ову опасну материју тек од тренутка кад је упаљен аларм у Европи. Количине које су увезене раније, могле би бити контаминиране. Надлежни, ипак, тврде да су шансе за то минималне, јер су и увозници и дистрибутери у обавези да обављају своје интерне контроле, као што је то урадио и "Делез".

Како су нам рекли у ресорном министарству, надлежна пољопривредна и фитосанитарна инспекција ради редован надзор и контролу хране на свим пошиљкама које улазе у Србију, и стављају се у промет. Када је реч о сусаму из Индије, после обавештења из ЕУ, појачана је контрола зрна сусама и производа на етилен-оксид.

- Сусам који "Делез" тражи да се врати, јер је утврђено присуство етилен-оксида, увезен је пре упозорења које је стигло - кажу у Министарству пољопривреде. - Дужност компаније која се бави увозом јесте да ради редовно те контроле, на основу Закона о безбедности хране.

У министарству су нам објаснили да се раније ова материја није користила, па се нигде нису ни радиле контроле на њу. Када је то, међутим, прошле године примећено, почео је строжи надзор, па су велике количине већ увезене робе, у читавој Европи, повучене са рафова.

Прва земља која је реаговала и упозорила на етилен-оксид, путем РАСФФ, била је Белгија. Пршле јесени су велике количине сусама и производа од сусама биле враћене дистрибутерима. Увозници су онда били у обавези да на границама додатно анализирају ове семенке из Индије.

УЗБУНА

АЛАРМ за узбуну стигао је од Система брзог узбуњивања за храну РАСФФ, чланицама ЕУ и трећих земаља. Упозорени су произвођачи на изузетно висок ниво етилен-оксида, у одређеним серијама сусама, који су послати из Индије у ЕУ. Поједине количине су имале и до 1.000 пута више ове опасне материје од максимално дозовљене границе. Иначе, етилен-оксид је мутаген и канцероген и није одобрен да се користи као пестицид за третирање биљака у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем