53 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА АГРАР: Влада Србије усвојила уредбу о подстицајима у пољопривреди за 2021.

Ј. Су.

29. 12. 2020. у 11:58

ДРЖАВА је за следећу годину издвојила 53 милијарде динара за доделу субвенција у пољопривреди.

53 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА АГРАР: Влада Србије усвојила уредбу о подстицајима у пољопривреди за 2021.

Танјуг

Ову уредбу данас је усвојила Влада Србије.

Како је рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, вредност подстицаја за следећу годину је око 470 милиона евра. Оне ће бити исте као и ове године, али ће бити уведени неки нови модели.

- Идемо на неке нове секторе, као што су винарство и виноградарство, а имаћемо конкурсе и за агротуризам и дестилерије - казао је Недимовић. - У марту ће бити нових позива за подстицај младих у пољопривреди, који предвиђа доделу 50 одсто гранта, 40 одсто кредита, а 10 одсто учешће сопствених средстава. Та средства су намењена младима, нарочито у девастираним подручјима, као што су у источној и јужној Србији. Најпре за набавку механизације и опреме у повртарству, воћарству и сточарству.

Иначе, у воћарству и повртарству, ове године је био рекордан извоз, од око милијарду евра, и ту предњаче произвођачи малине. Према речима министра, циљ је да се подигне виноградарство, тако да сваке године буде од 600 д0 800 хектара нових винограда.

- Тренутно се преговара са Европском комисијом о реализацији ИПАРД 3 програма, који ће највећим делом бити за развој сеоске инфраструктуре - говори Недимовић. - Очекујем да до 2022. године започенемо реализацију програма. Уз то, ова година је била екстремно добра за највећи број пољопривредних култура, и остварен је раст већи од пет одсто, у односу на 2019., која је била рекордна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!