ЧЕТВОРОДНЕВНА РАДНА НЕДЕЉА У НЕМАЧКОЈ: Чак 80 одсто запослених за, многе комапније у чествују у експерименту

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

25. 06. 2024. у 21:21

ПОЈЕДИНЕ немачке компаније учествују у досад највећем истраживању у Немачкој у вези са увођењем четвородневне радне недеље, објавио је данас Дојче веле.

ЧЕТВОРОДНЕВНА РАДНА НЕДЕЉА У НЕМАЧКОЈ: Чак 80 одсто запослених за, многе комапније у чествују у експерименту

Фото Танјуг/АП

Грађевинска компанија, сервис за чишћење тепиха, маркетиншка агенција и многе друге компаније део су у експеримента радног назива "Четири дана".

У којем облику бити скраћено радно време запослених, од почетка је препуштено самим предузећима, односно њиховом менаџменту.

Неке компаније су одабрале да петак буде слободан за све, док су други дозволили својим радницима да раде пет дана по четири недеље, па да пету радну недељу у имају у потпунсоти бесплатну, а трећи су запосленима скраћивали дневно радно време.

Фирме из Минстера, која се бави организацијом путовања, већ је у петом месецу пилот-пројекта, а њен директор Јулиус Гралер наводи да су сви запослени имали своје успоне и падове, али је од почетка био уверен да треба смањити недељно радно време и хтео да то испроба у свом предузећу.

-Може се приметити да се људи осјећају одморније и да нису имали проблем да одраде свој дедом посла у скраћеном радном времену, напомиње он и истиче да се то ипак исплатило.

Напомиње да запослени нису имали више прековремених сати, да је продуктивност остала иста, а реакција гостију била је позитивна.

-Чак 80 одсто запослених је оценило пројект као успешан, каже Гралер и наглашава да, иако то за њега представља додатни организациони напор, жели да настави с четвородневном радном недељом и након завршетка експерименталног пројекта.

(Танјуг)

БОНУС ВИДЕО - НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета током нестратешких вежби

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (1)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација