НОВА ЕРА ГЛОБАЛНОГ ФИНАНСИЈСКОГ ПОРЕТКА: Италијански медиј - Петродолар је већ постао ствар прошлости

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

19. 06. 2024. у 16:22

КИНЕСКО-иранско свеобухватно стратешко партнерство више није изолована епизода, већ битна компонента "партнерске дипломатије", коју Пекинг развија путем билатералних споразума склопљених са разним земљама Блиског истока и Персијског залива, што је регион у коме су до сада САД имале пресудан утицај.

НОВА ЕРА ГЛОБАЛНОГ ФИНАНСИЈСКОГ ПОРЕТКА: Италијански медиј - Петродолар је већ постао ствар прошлости

Фото Танјуг/АП

 

ЗНАЧАЈ БЛИСКОИСТОЧНЕ ТУРНЕЈЕ КИНЕСКОГ ЛИДЕРА

Како подсећа италијански сајт, у децембру 2022. Си Ђинпинг је посетио неколико блискоисточних земаља у оквиру самита Савета за сарадњу Кине и Залива (ГЦЦ). Кинески лидер је тада изјавио да ће "у наредних три до пет година Кина радити заједно са земљама ГЦЦ-а на стварању нове парадигме вишедимензионалне енергетске сарадње", у оквиру које ће Народна Република Кина наставити да увози велике количине нафте од чланица ГЦЦ-а и обавезаће се на куповину већих количина течног гаса (ЛНГ), а ова платформа предвиђа трговину у јуанима.

Ови састанци кинеског лидера прошли су релативно незапажено, подвлачи италијански медиј. Али они су припремили терен за поништење споразума потписаног 14. фебруара 1945, само четири дана након завршетка конференције на Јалти, између председника САД Френклина Рузвелта и саудијског краља Абдулазиза, којим су САД добиле право да експлоатишу саудијске нафтне ресурсе у замену за "војну заштиту Саудијске Арабије".

О томе је писао Вилијам Енгдал: "Рузвелт је живео довољно дуго да обезбеди Рокфелерима непроцењиву предност - ексклузивна права на сву саудијску нафту."

Ова одлука је снажно условила спољну политику САД у наредним деценијама.

Заправо, она је омогућила да САД контролишу светску економију. Нафта је постала основни енергетски ресурс, а америчке енергетске компаније у власништву Рокфелера су ојачале свој положај у послератном поретку.

 

СВЕТ УЛАЗИ У НОВУ ЕРУ ГЛОБАЛНОГ ФИНАНСИЈСКОГ ПОРЕТКА

У јуну 1974. године, након нафтног шока, Ричард Никсон је од саудијског краља Фејсала тражио промене овог споразума. Арабија је преузела обавезу да нафту продаје искључиво за америчке доларе.

Резултат овог споразума био је повећање међународне тражње за доларима. Други важан ефекат било је усмеравање капитала на тржиште обвезница САД, што је омогућило Федералним резервама да одрже релативно ниске каматне стопе.

Током деценија, зависност САД од саудијске нафте је опадала због нове технологије произодње нафте из шкриљаца. Кина је постала највећи светски увозник нафте и највећи трговински партнер Саудијске Арабије 2021. године, са билатералном трговином која износи више од 81 милијарду долара. Саудијска Арабија је постала највећи кинески снабдевач нафтом, а саудијски извоз у САД се зауставио на 435.000 барела дневно.

Деветог јуна ове године престао је да важи споразум који су пре 50 година потписали Никсон и Фејзал. Последице ове промене још нису постале очигледне, али ово је дубока промена у глобалној динамици моћи, тврди овај сајт.

Како закључује италијански медиј, глобални финансијски поредак управо улази у нову еру, у којој САД више неће имати доминацију.

(rt.rs)

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)