ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ЕДФ: Разговор о развоју сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије

Novosti online

17. 06. 2024. у 14:37

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са делегацијом француске државне енергетске компаније ЕДФ о сарадњи у енергетском сектору, са посебним освртом на развој сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ЕДФ: Разговор о развоју сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије

Фото: Министарство

Ђедовић Хандановић је истакла да Влада Републике Србије већ поставља темеље за доношење информисаних процена о потенцијалу за имплементацију нуклеарно-енергетског програма на основу специфичних захтева и могућности земље.

- Током посете председника Александра Вучића Паризу ове године, са ЕДФ-ом је потписан Меморандум о разумевању за стратешко партнерство и сарадњу у постављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и ниско-карбонских технологија. Размена знања и искустава у циљу јачања домаћих стручњака је наредни корак и правац у којем планирамо да продубљујемо сарадњу са овом компанијом - рекла је министарка.

Представници ЕДФ-а упознали су министарку Ђедовић Хандановић са стратегијом пословања која подразумева изградњу флоте нуклеарних постројења широм Европе, у заокруженом европском ланцу вредности који треба да подстакне јачање конкурентности и отпорности енергетских система широм континента, и да виде Србију као део тог процеса. ЕДФ је највећи европски произвођач електричне енергије, у којем је 50.000 запослених ангажовано на активностима у вези са развојем цивилног програма нуклеарне енергије, међу којима је 7.000 инжењера.

- Министарство рударства и енергетике ће ускоро спровести јавну набавку за израду прелиминарне техничке студије ради разматрања мирнодопске примене нуклеарне енергије и представници ЕДФ-а су изразили заинтересованост за учешће, што сматрам јако важним с обзиром на искуство које имају у сличним пројектима у Холандији, Финској, Шведској и широм Европе - рекла је она.

Министарка је навела да Интегрисани национални план за енергетику и климу, који је у процедури усвајања на Влади, разматра потенцијал за увођење нуклеарне енергије у национални микс Србије као извора базне енергије у једном од својих сценарија, као и да ће током лета бити одржана јавна расправа о изменама Закона о енергетици.

- Питање коришћења нуклеарне енергије пре свега треба утврдити на законодавном нивоу како би Србија имала могућност да започне разматрање развоја нуклеарног програма у складу са стандардима Међународне агенције за атомску енергију. У будућности ће нам бити потребно много више енергије, пре свега због очекиваног привредног раста и економског развоја, а нуклеарна енергија је базна енергија која емитује вишеструко мање угљен-диоксида од фосилних горива и треба да је разматрамо као једно од потенцијалних решења на путу енергетске транзиције - рекла је Ђедовић Хандановић.

БОНУС ВИДЕО: ПУНЕ УЛИЦЕ СРПСКИХ НАВИЈАЧА: "Орлови" ће имати велику подршку против Енглеске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: ФБИ саопштио да се напад се третира као потенцијални терористички чин (ФОТО/ВИДЕО)