"НАНЕТА ШТЕТА МАЛИНАРИМА": Огласила се удружења произвођача "црвеног злата"

Novosti online

11. 06. 2024. у 16:15

Удружења из разних крајева Србије, и то: Савез „Српска малина“ Ариље, Удружење „Златни брег“ Нова Варош, „Микер“ Ужице, „Виламет-Сувобор“ Горњи Милановац, „Малиник“ Александровац, „Штитина“ Књажевац, „Сурдулички малинари“ Сурдулица, „Наше воће“ Ариље, „Удружење воћара“ Сокобања и кровно Удружење „СПАС“ (Сабор Произвођача Агропривреде Србије) Краљево, овим путем желе да се обрате јавности поводом недавних дешавања у вези са откупном ценом малине.

НАНЕТА ШТЕТА МАЛИНАРИМА: Огласила се удружења произвођача црвеног злата

Фото Д. Миловановић

Наиме, у Влади Републике Србије одржано је неколико састанака са министром пољопривреде др Александром Мартиновићем и представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и других релевантних институција, у циљу проналажења решења између произвођача и откупљивача, а у вези са откупном ценом малине.

Састанцима је присуствовало и неколико представника наших, горе поменутих удружења. На последњем састанку, одржаном 31. маја ове године, постигнут је договор да почетна откупна цена малине буде 250 динара по килограму, као и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене, а у корист произвођача, о чему су обавештени и остали наши произвођачи.

Нажалост, после тог састанка, упркос постигнутом договору, у јавност су изашли поједини чланови Удружења „Виламет“ Ариље и Асоцијације малинара и демантовали да је договор постигнут, из само њима познатих разлога или, како се наслућује, у циљу стицања личне материјалне користи.

Таквим обраћањем јавности и демантовањем чињеница, они су нанели огромну штету произвођачима малина, јер су откупљивачи малина, после њихових изјава, малину плаћали 200 до 220 динара по килограму, што је мање од договореног.

Сва горе наведена удружења овим путем захтевају од Владе Републике Србије и Министарства пољопривреде да још једном обавесте јавност и потврде договорену почетну откупну цену малине, како би се спречила даља манипулација чињеницама у јавности, а на штету произвођача малине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НАЈНОВИЈЕ АНКЕТЕ ЗА АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ: Ево какви су резултати у окршају Трамп-Харис

НАЈНОВИЈЕ АНКЕТЕ ЗА АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ: Ево какви су резултати у окршају Трамп-Харис

АКТУЕЛНА потпредседница САД Камала Харис има више подршке од председника Џоа Бајдена у предизборној трци против републиканца Доналда Трампа, али бивши председник и даље има предност над вероватним демократским кандидатом, показала је анкета Морнинг консулта.

23. 07. 2024. у 15:17

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?