ЗАЈЕДНИЧКИ ТАГ КАСНИ ТУЂОМ КРИВИЦОМ: "Путеви Србије" завршили посао, чекају се суседи да се усагласе са системом

Е.Б.Т.

12. 06. 2024. у 11:19

НАШИ возачи са српским тагом од прошле недеље могу без заустављања да пролазе на наплатним рампама у Црној Гори, док јединствен систем за плаћање путарине са Грчком и Хрватском још није у функцији. Најављени рокови су пробијени, а званичну информацију када би могао да проради нисмо успели да добијемо, јер у "Путевима Србије" истичу да све зависи од тога када ће у тим земљама завршити свој део посла.

ЗАЈЕДНИЧКИ ТАГ КАСНИ ТУЂОМ КРИВИЦОМ: Путеви Србије завршили посао, чекају се суседи да се усагласе са системом

Фото Н. Фифић

После критика које су од ресорног министра Горана Весића стигле на рачун овог предузећа због неиспуњавања обећања у вези са почетком функционисања заједничког тага са нашим суседима, у "Путевима" не желе више да говоре о датумима.

- Ништа није до нас, чекамо да се они усагласе са нама и да окончају све што је потребно да би интегрисани систем функционисао на њиховој територији - објашњава за "Новости" директор овог предузећа Зоран Дробњак. - Када у Хрватској и Грчкој заврше тај посао, онда ћемо моћи да најавимо почетак рада.

Он наводи да би то требало да буде ускоро, као и да се врло брзо очекује јединствена наплата и са Републиком Српском. Поводом оцене министра Весића да би због пробијања најављених рокова неко у "Путевима" морао да поднесе оставку, Дробњак указује да нема разлога за тим, јер пропуста нема у том предузећу, већ они све време чекају да посао заврше надлежни у земљама региона које треба да се усагласе са системом. Заједнички таг са Црном Гором је требало да буде у функцији још прошлог септембар, а онда је најављено да ће бити 15. априла, а прорадио је 4. јуна. Са Хрватском је требало да буде пуштен у рад 15. маја, а са Грчком 1. јуна.

Од прошле године већ ради интегрисана путарина са Северном Македонијом, а заједнички таг користи више од 50.000 корисника само из Србије. Јавно предузеће "Путеви Србије" је развило платформу TOLL4ALL која представља јединствени систем наплате путарине преко кога је могуће повезивање наплатних система више земаља. Платформа доноси велике бенефите за грађане. Наши возачи не морају да купују посебан таг за сваку земљу кроз коју пролазе, већ са оним који користе за електронско плаћање путарине у Србији, плаћају путарину и у земљама са којима функционише интеграсани систем. Пролази се без заустављања на наплатним станицама, а путарина им се наплаћује са платне картице. Ово је посебно значајно у време туристичке сезоне када су велике гужве.

КАКО ДО УРЕЂАЈА

ТАГ уређај се купује на неком од овлашћених продајних места пословница "Путева Србије" и "Пошта Србије", а списак се може наћи на званичној страници за електронску наплату путарине Toll for all. Возачи који поседују уређај који је у припејд систему треба да га преконфигуришу за његово коришћење у интегрисаном систему, такође, у овлашћеним пословницама. Затим је потребно да се телефоном скенира QR код са уговора, попуни формулар и унесу подаци са платне картице. Возач ће бити преусмерен на веб сервис Toll for all и на мејл добија податке за пријаву. Уколико жели да таг уређај користи и у другим државама у оквиру Toll For All система, потребно је да на веб сервису податке о платној картици унесе и у секцији за одабрану земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев