МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Обезбедили смо 1,5 милијарди долара по веома повољним условима

Дејана Калинић
Дејана Калинић

06. 06. 2024. у 11:19

ПРВИ потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас Танјугу да је наша земља први пут на међународном тржишту капитала емитовала одрживе зелене обвезнице и тако по веома повољним условима обезбедила 1,5 милијарди долара, на 10 година по каматној стопи од 4,7 одсто.

МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Обезбедили смо 1,5 милијарди долара по веома повољним условима

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Мали је истакао да је на тај начин држава обезбедила додатна средства и за финансирање свих важних пројеката до 2027. године и подсетио да је у оквиру програма Србија 2027. планирано улагање у 323 пројекта у Србији.

- Успели смо да прикупимо 1,5 милијарди долара по изузетно доброј каматној стопи. Ми смо на 10 година прикупили новац по каматној стопи од 4,7 одсто - рекао је Мали.

Он је нагласио да шестомесечни Еврибор на данашњи дан износи 3,7 одсто.

- Дакле, прикупили смо средства по стопи која је само један процентни појам изнад Еврибора, што показује изузетно велико поверење инвеститора из целог света у Србију, у наше пројекте, у нашу будућност, у стабилност наших јавних финансија - истакао је Мали.

Република Србија је у среду први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупила средства за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност.

- По први пут смо емитовали такозване ЕСГ обвезнице, дакле одрживе зелене обвезнице. Прва смо земља у овом делу Европе која је то урадила, која нема инвестициони рејтинг и која није чланица Европске уније, што је веома важно. Послали смо веома јасан сигнал целом свету да се држимо зелене агенде, с обзиром на то да ћемо део тог новца искористити и за изградњу ауто-путева, брзих пруга и свега онога што подиже квалитет живота грађана Србије, а с друге стране то ће допринети очувању животне средине - рекао је Мали.

Истакао је да ће се та средства користити и за велики број других пројеката из такозване социјалне сфере, на пример за изградњу Центра за рани развој деце. То је, каже, један од пројеката са којим смо изашли пред инвеститоре и добили њихово поверење.

Мали додаје да ће се средства користити и за повећање буџета за лечење ретких болести и слично.

- Дали смо веома јасну и велику поруку инвестиционој заједници и инвеститорима - да смо на путу одрживог и стабилног развоја, као и да размишљамо о свим аспектима, како о животној средини, тако и онима којима је наша помоћ најпотребнија, а то су они који имају најнижа примања или су социјално угрожени - навео је Мали.

Поручио је да држава ни на који начин кроз ту емисију обвезница није утицала на стабилност наших јавних финансија.

- Са ових 1,5 милијарди долара ми смо на испод 50 одсто удела јавног дуга у БДП, тачније 49,5 одсто, што је дакле испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, далеко испод нивоа који је просек еврозоне од чак 89 одсто. А на рачуну сада имамо негде око 5,4 милијарди евра. Дакле, имамо огромну резерву и нема потребе за додатним негде до половине наредне године - навео је Мали.

Истакао је да то грађанима Србије даје потребну сигурност, упркос неким потенцијалним изазовима који се очекују на глобалном нивоу.

- Следећа ствар која је веома важна, Србија 2027. је највећи развојни пројекат или највећа развојна шанса наше земље заједно са Експо изложбом која ће бити у Београду 2027. године, јер смо на овај начин обезбедили додатна потребна средства за финансирање свих важних пројеката које смо ту дефинисали, а то су нека 323 пројекта у целој Србији - навео је Мали. Подсетио је да су планирана улагања у путну и железничку инфраструктуру, енергетику, пољопривреду, културу, образовање...

- Са овим смо обезбедили и новац да финансирамо све оно што треба да се финансира управо кроз тај пројекат, како бисмо даље наставили да растемо - навео је Мали за Танјуг.

Подсетио је да је Србија у првом кварталу ове године имала раст БДП од 4,7 одсто, док је раст у еврозони у просеку био 0,4 одсто.

Како је рекао, са овим новцем смо довољно ликвидни да финансирамо све те пројекте који додатно треба да допринесу убрзању нашег раста и подизању квалитета живота, као и достизању циља да 2027. нам просечна плата буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, а минимална зарада 650 евра.

- Велику смо ствар урадили, у правом тренутку и на прави начин представили нашу будућност, наше планове, добили огромно поверење од инвеститора, а и неколико нових се јавило да учествују у откупу наших обвезница. Коначно, на овај начин смо показали грађанима Србије да водимо одговорну економску политику и да размишљамо унапред - навео је Мали.

Додао је да ће Србија испунити све што је предвидела до 2027. године и представити нашу земљу на Експу баш како приличи.

БОНУС ВИДЕО: Хоће да остави народ без плата, пензија и струје: Саво Манојловић спрема терор и Мајдан у Србији!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев