ЕВРОПСКА КОМИСИЈА КАЗНИЛА ПРОИЗВОЂАЧА ЧОКОЛАДЕ: "Задржали високе цене на штету потрошача"

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

26. 05. 2024. у 19:47

ЈЕДАН од најпознатијих произвођача чоколаде на свету добио је високу казну од Европске комисије.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА КАЗНИЛА ПРОИЗВОЂАЧА ЧОКОЛАДЕ: Задржали високе цене на штету потрошача

Фото Танјуг/АП

Антимонополске власти изрекле су казну од 337,5 милиона евра америчком прехрамбеном гиганту "Монделез" због незаконитог ограничавања конкуренције у трговини чоколадом, кексом, крекерима, жвакама, крем сиром и кафом. Према наводима Комисије, компанија је ометала прекограничну трговину својих производа и тиме обезбедила превисоке цене за своје брендове, преноси "Дојче веле".

"Монделез" производи низ добро познатих брендoва укључујући "милка чоколаду", "тоблероне", кекс "орео", крем сир "Филаделфија"… Седиште фирме која запошљава око 80.000 људи и годишње прода слаткиша за више од 33 милијарде евра, налази се у Чикагу, у САД.

"ВИСОКЕ ЦЕНЕ НА ШТЕТУ ПОТРОШАЧА"

Оптужба власти ЕУ за заштиту конкуренције је да је компанија спречила своје трговинске партнере да јефтино купују "Монделез" производе у једној земљи ЕУ и поново их продају у другој земљи.

У једном случају "Монделез" је повукао једну врту чоколадица из Холандије како би спречио трговце да их препродају у Белгији где су биле скупље. У другом случају спречио је велетрговца да купи чоколаду у Немачкој где је била јефтинија. Тиме је компанија са седиштем у САД хтела да спречи препродају чоколада у Аустрији, Белгији, Бугарској и Румунији, јер су ти њени производи у Немачкој јефтинији.

-"Монделез“ је то урадио да задржи високе цене својих производа на штету потрошача, рекла је комесарка ЕУ за конкуренцију Маргрете Вестагер.

Вестагер је нагласила да је такозвано паралелно трговање посебно важно у временима високе инфлације како би се за потрошаче смањиле цене на европском тржишту. Она је рекла да се разлике у цени чоколаде између земаља чланица крећу између 10 и 40 одсто, а "понекад и више".

НАЈВИША КАЗНА ЗА ПРЕХРАМБЕНУ КОМПАНИЈУ ИКАДА

Комисија ЕУ је истрагу покренула 2019. а у јануару 2021. отворила званичан поступак. Власти ЕУ су сада објавиле да је "Монделез" склопио 22 илегална споразума у више земаља ЕУ у периоду од 2004. до 2020. На пример, један споразум је захтевао од купаца "Монделеза" да наплаћују више цене за извоз него за домаћу продају.

"Монделез" говори о "појединачним случајевима" и каже да је новац за казну стављен са стране још прошле године.

Заправо, казна је требало да буде још већа. Но, пошто је "Монделез" сарађивао са Европском комисијом и изричито признао своју одговорност, компанији је одобрено ослобађање од 15 одсто казне, наводи надзорни орган ЕУ за конкуренцију.

Новчана казна изречена у четвртак највиша је казна коју је Комисија ЕУ до сада изрекла прехрамбеној компанији и једна је од десет највиших казни уопште.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!