ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ И ИНДИЈЕ: Пословни форум добар почетак за јачање сарадње

Танјуг

08. 06. 2023. у 15:25

НА Српско-индијском форуму у Београду учествовало је око 150 привредника, који су разговарали о међусобној сарадњи у пољопривреди, ИТ индустрији, наменској индустрији, као и индустрији забаве и филма.

ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ И ИНДИЈЕ: Пословни форум добар почетак за јачање сарадње

Фото: Танјуг

Привредници су рекли да постоји могућност да се сарадња развија и да је данашњи форум добар почетак за то.

Вођа привредне делегације Индије Сањџе Сони рекао је да једни од других можемо много тога да научимо, пре свега, у области привреде, ИТ и телекомуникација, као и у области наменске индустрије.

- Тренутно углавном радимо у области наменске индустије са српским компанијама, у будућности се надамо да ћемо проширити и сарадњу и у области ИТ сектора и да се узајамно помажемо - истакао је Сони.

Он је додао да су обе културе, индијска и српска, веома старе и да свака има своје специфичности по чему је препознатљива.

- Много тога можемо да научимо једни од других, да кроз размену знања и искуства, што и јесте циљ овог Форума, научимо како да дођемо до повећања спољнотрговинске размене, како да се унапреди сарадња српских и индијских  компанија, а тиме се отварају могућности за нове послове - додао је он.

Како је рекао Сони, у области забаве и филмске индустрије Србија и Кина сарађују и то је нешто ново о чему до сада, како наводи, нису размишљали, тако да тај начин сарадње може да отвори неке нове пословне путеве.

Директор и сувласник компаније, која већ седам година успешно послује у Индији, рекао је да има доста сличности између две земље, али да ипак имају другачији начин размишљања и да управо овакви скупови доприносе да се стекне поверење и да се мишљења размењују.

- Прво, они су јако присни људи, на неки начин као и ми, а ми се разликујемо од других Европљана, тако да одмах можете да ступите у контакт са њима и да на један непосредан начин добијете информације. Њихов образовани систем и начин размишљања како да се заврши посао је доста другачији од нашег. У овој експанзији у последњих 10 година они су постали врх у свету у више области - додао је он.

Међутим, како је истакао, наше знање и искуство су нешто најдрагоценије и у томе смо једна велика сила.

- Они имају велике људске ресурсе, имају јаке колеџе и образовани су и може да се успостави лепа сарадња, тако да ово о чему су говорили и председник Србије и председница Индије може врло лако да се оствари - рекла је она.

На питање зашто је сарадња до сада била на скромном нивоу, Јовановић је рекао да није било повезивања, јер је Ер Индиа летела за Србију, то јест Југославију осамдесетих година.

- Мислим да је прво важно успоставити летове, начин путовања је веома битан, омогућити уласке у земље и размену људи, а како се буде ширила привредна сарадња, тако ће се ширити и развој свих других односа - додао је он.

Он је рекао да доста Индијаца већ ради у Србији, али и Срба у Индији и да то може јако брзо да се развије на још виши ниво.

На Српско-индијском форуму говорили су и председник Србије Александар Вучић, председница Индије Друпади Мурму, председник ПКС Марко Чадеж, који су истакли у којим правцима ће се развијати сарадња две земље.

Председница Индије борави у званичној посети Србији. Ово је њена прва посета некој европској земљи откако је ступила на дужност председника Индије у јулу прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (9)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)