МАЂАРСКА И РУСИЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ: Потврдили изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“

Novosti online

05. 06. 2023. у 20:50

ПРЕГОВОРИ мађарског премијера Виктора Орбана и генералног директора руске државне корпорације „Росатом“ Алексеја Лихачова о изградњи нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ одржани су у Будимпешти, саопштио је портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши.

МАЂАРСКА И РУСИЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ: Потврдили изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“

Фото: Профимедиа/Илустрација

Према његовим речима, у преговорима су учествовали и заменик „Росатома“ Кирил Комаров и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, који се раније састао са руском делегацијом и изјавио да ће ускоро почети припремни радови за изградњу нових блокова.

Раније је Лихачов рекао да се изградња првог темеља за нове блокове нуклеарне електране „Пакш-2“ у Мађарској са учешћем Русије планира за јесен 2023. године.

Мађарски министар је крајем марта саопштио да је у телефонском разговору уверио Новака да ће мађарска Влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике. Са своје стране, руски вице-премијер је, према Сијартовим речима изјавио да ће се испоруке нафте и гаса из Русије у Мађарску одвијати непрекидно, упркос санкцијама.

Крајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки „Пакш“, у складу са најсавременијим светским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вредност радова била је 12,5 милијарди евра.

Једина у Мађарској нуклеарна електрана „Пакш“ налази се 100 километара од Будапешта и пет километара од града Пакш. Тренутно се ту производи скоро половина целокупне електричне енергије у Мађарској, а након пуштања у рад две нове јединице ће се тај удео удвостручити. Руководство Мађарске је више пута наглашавало да је нуклеарна енергија начин да се осигура енергетска безбедност земље.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ДРАМА НА РАСКРСНИЦИ: Снимак који је многима вратио веру у људе (ВИДЕО)