ЕУ ОДОБРИЛА: Мађарска и Русија ускоро стављају потпис на важан документ

Танјуг

05. 06. 2023. у 15:13

МАЂАРСКА и Русија ће ове недеље финализовати измену уговора о проширењу нуклеарне електране Пакш, саопштио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

ЕУ ОДОБРИЛА: Мађарска и Русија ускоро стављају потпис на важан документ

FOTO: AP/Tanjug

Он је на Фејсбуку, након састанка са директором Росатома Алексејем Лихачовим, рекао да ће промене отворити пут за убрзање процеса проширења нуклеарне електране, преноси Блумберг.

Прошлог месеца Европска унија је одобрила измену уговора за коју је Сијарто навео да ће омогућити да два нова нуклеарна блока буду активирана до раних 2030-их година. Сијарто је раније изјавио да измене уговора о изградњи и финансирању нових блокова нуклеарне електране "Пакш" имају за циљ отклањање кашњења, као и да ће руска државна компанија "Росатом" остати главни извођач радова, пренеле су РИА Новости.

Према уговору потписаном 2014. године са Русијом, Мађарска намерава да прошири електрану "Пакш" са два реактора руске производње од којих је сваки капацитета 1,2 гигавата. Електрана је смештана код Дунава, 75 километара од северне границе са Хрватском.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне