ПОСЛЕ НЕМАЧКЕ - БРИТАНИЈА Рецесија је добра ако ће да обори инфлацију?

Новости Онлајн

27. 05. 2023. у 08:46

МИНИСТАР финансија Велике Британије Џереми Хант изјавио је да му није проблем да Британија падне у рецесију ако је то потребно да се победи инфлација, неколико дана након што је Међународни монетарни фонд саопштио да ће Британија "избећи метак".

ПОСЛЕ НЕМАЧКЕ - БРИТАНИЈА Рецесија је добра ако ће да обори инфлацију?

Фото: Shutterstock/Илустрација

Министар је, како преноси "Телеграф", рекао да ће подржати Банку Енглеске у даљем подизању каматних стопа јер сматра да је "једини пут ка одрживом расту" спуштање високих цена које стоје иза кризе трошкова живота.

Банка је повећавала каматне стопе као начин да се ухвати у коштац са инфлацијом, али тржишта предвиђају да би ове године каматне стопе могле порасти и до 5,5 процената са 4,5 процената на којима тренутно стоје.

Иако је пала са 10,1 посто, инфлација остаје тврдоглаво висока на 8,7 посто, са базном инфлацијом (која не укључује цене хране и енергената) на највишем нивоу од 1992. године, док храна остаје алармантно скупа.

Хант је за "Скај њуз" рекао да је давање приоритета мерама за успоравање раста цена неопходно чак и ако повећање каматних стопа нанесе штету британском бруто домаћем производу (БДП-у) који је мерило величине економије.

На питање да ли подржава акције Банке чак и ако би то могло да изазове рецесију, Хант је рекао: "Да, јер је на крају инфлација извор нестабилности. Ако желимо да имамо просперитет, да развијамо економију, да смањимо ризик од рецесије, морамо да подржимо Банку Енглеске у тешким одлукама које она доноси".

- Морам да урадим нешто друго, а то је да се уверим да су одлуке које доносим као министар, веома тешке одлуке да избалансирам књиге тако да тржишта, свет, могу да виде да је Британија земља која плаћа свој пут - све ове ствари значе да су монетарна политика Банке Енглеске (и) фискална политика министра усклађене - додао је он.

Британски премијер Риши Сунак наводно је одредио инфлацију као свој "главни" приоритет уочи општих избора који би требало да се организују у наредне две године. Премијер је у јануару - када је инфлација износила 10,1 одсто - обећао да ће је ове године преполовити.

Гувернер Банке Ендрју Бејли сматра да још увек постоји шанса да Влада испуни обећање упркос томе што цене настављају да расту.

Међународни монетарни фонд је такође побољшао своју прогнозу раста за британску економију, предвиђајући избегавање рецесије и благи раст од 0,4 одсто.

- То није компромис између борбе против инфлације и рецесије. На крају, једини пут ка одрживом расту је смањење инфлације - рекао је Хант.

БОНУС ВИДЕО: СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА НА ТРОНУ - Елизабета друга преминула у 97. години у замку Барморал

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото