СТРАНЦИ УЗИМАЈУ ПОСАО ДОМАЋИМ ТУРИСТИЧКИМ ВОДИЧИМА: Изменити закон да би се заштитили домаћи туристички радници

Е.Б.Т.

18. 04. 2023. у 14:34

СТРАНИ туристички водичи, поступајући супротно прописима у Србији, узимају посао домаћим водичима. Осим тога, они и на другачији начин преносе нашу културу и традицију. Туристичка инспекција их контролише на најзначајним местима, али су јој овлашћења ограничена када је реч о надзору над странцима. Због тога су потребне измене закона и надлежности да би се заштитили домаћи водичи, као и општи интерес.

СТРАНЦИ УЗИМАЈУ ПОСАО ДОМАЋИМ ТУРИСТИЧКИМ ВОДИЧИМА: Изменити закон да би се заштитили домаћи туристички радници

Фото: Приватна архива

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА, Александар Сеничић указује да се често дешава да страни водичи прате стране туристе које организатори из иностранства доводе у обилазак наше земље, посебно градова.

- То је супротно одредбама нашег Закона о туризму, према коме је свака организована страна група која дође у Србију обавезна да има и локалног водича уз себе, као некога ко ће, условно речено, бити контролор њиховог рада и боравка на одређеној дестинацији, да бисмо знали на који начин они представљају нашу културу, историју и слично - објашњава Сеничић. - Наши туристички инспектори се труде да контролишу места на којима бораве странци, али их нема довољно да би проверили све дестинације, а и овлашћења која имају нису довољна да могу увек адекватно да одговоре.

Помоћница министра за туризам Дуња Ђенић, указује да је обавеза страних агенција да ангажују локалне туристичке водиче који имају лиценцу, и у обавези су да је носе са собом.

- У случају да инспекција утврди на лицу места да одређено лице пружа услуге мимо закона, изричу се прописане мере, било да се ради о страним или домаћим водичима - наводи Ђенићева. - У случају да их нема на евиденцији коју води Министарство туризма о лиценцираним водичима, изриче се законом прописана мера, подноси се захтев за покретање прекршаја судији за казну,која је у распону од 150.000 до 350.000 динара.

Када се ове мере примењују на страним водичима, онда је, како додаје, неопходно да у том случају асистенцију пружи Министарство унутрашњих послова и да се судски поступак спроведе по хитном поступку.

- Нажалост, на најпознатијим локацијама када говоримо о Београду, на Калемегдану, имамо такве случајеве, али не у великом броју - наводи Ђенићева. - У претходној години било је 50 контрола услуга туристичких водича и пратилаца и у највећем броју контролисали смо домаће држављане, врло ретко странце и нисмо имали проблема са страним држављанима.

РЕШЕЊЕ - ТУРИСТИЧКА ПОЛИЦИЈА

АЛЕКСАНДАР Сеничић, директор ЈУТА, истиче да би у решавању проблема са страним водичима требало да се угледамо на неке друге земље, попут Италије и Грчке, које имају тзв. туристичку полицију.

- Она може и да приведе и легитимише стране туристе организоване у групе, да им наплати казну, па и забрани улазак у земљу онима који се оглуше о закон - истиче Сеничић. -Нема играња са законима у озбиљним земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми