ПРАСАД СВЕ СКУПЉА: Хоће ли бити још повећања цена до Ускрса?

Новости Онлајн

30. 03. 2023. у 17:01

НА сточним пијацама у Србији од средине марта бележи се раст цене прасади који су се продавали од 350 до 400 динара по килограму. Очекивања да ће до Ускрса килограм прасетине живе ваге коштати 500 динара обистинила су се раније.

ПРАСАД СВЕ СКУПЉА: Хоће ли бити још повећања цена до Ускрса?

Фото: П. Милошевић

Од прошле седмице прасе тешко између 12 и 25 килограма не може да се купи јефтиније од 500 динара по килограму, а на онлајн пијацама и специјализованим страницама на друштвеним мрежама поједини произвођачи из шабачког краја од јутрос за килограм траже и 550 динара.

- Продао сам 20 комада малтене истог трена када смо огласили. Звали су купци из целе Србије, чак до Ужица и Чачка. Пристају на цену, траже да их резервишу. Више од 30 позива је било и на крају сам морао да искључим мобилни телефон - каже произвођач Горан Јашић из Дубља.

После Божића цена прасади је пала и сточари су због високих цена хране били на губитку. Ново поскупљење је, по мишљењу Јашића, више последица мале понуде прасади на тржишту због скоро уништеног сточног фонда и малог броја крмача, него што се приближава Ускрс када цене, као пред Божић увек "иду горе".

- Био сам на пијаци у Богатићу и нисам веровао шта се дешава. Човек држи прасе у једној руци, истегло се, да ли има 15-16 кила, нема шта да га видиш и продаде се за 8.000 динара. Било је мало прасади, а накупци су облетали око сељака и на крају један од другог куповали ту на пијаци - прича Драган Лукић из Салаша Ноћајског.

Нешто јефтиније, за 450 до 470 динара по килограму, на пијаци може да се пазари прасе тешко између 25 и 30 килограма.

На пијацама и у кланицама у шабачком поскупели су и јагањци са 350 до 370 на 400 динара по килограму живе ваге.

БОНУС ВИДЕО: СВИЊА КАО КУЋНИ ЉУБИМАЦ - Посебно пријатељство Аргентинке Бренде и домаће животиње

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!