ТРГУЈУ БЕЗ ДОЛАРА: Кина и Француска обавиле трансакцију ТНГ у јуанима

Танјуг

30. 03. 2023. у 00:10

КИНЕСКА државна нафтна компанија "Cnooc" и француска компанија "Тотал енержи" обавиле су прву трговинску трансакцију течним нафтним гасом (ТНГ) у јуанима, преко Шангајске берзе нафте и природног гаса.

ТРГУЈУ БЕЗ ДОЛАРА: Кина и Француска обавиле трансакцију ТНГ у јуанима

Фото Shutterstock

Како преноси Бизнис тајмс, реч је о куповини око 65.000 тона ТНГ увезеног из Уједињених Арапских Емирата.

Тај портал преноси да је "Тотал енержи" потврдио да је трансакција укључивала ТНГ увезен из УАЕ, али да није изнео прецизније детаље.

Наводи се да је последњих година Кина ставила нагласак на трговину нафтом и гасом у јуанима, да би своју валуту успоставила и оснажила на међународном нивоу и ослабила утицај америчког долара у светској трговини.

Бизнис тајмс подсећа да је Кинески председник Си Ђинпинг током посете Саудијској Арабији у децембру најавио да ће Кина "у потпуности" искористити Шангајску берзу као платформу за трансакције везане за трговину нафтом и гасом у јуанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Никола Јокић их је опет све запањио