НОВА ЖРТВА БАНКАРСКЕ КРИЗЕ: Чарлс Шваб и његова империја вредна 7 билиона долара

Novosti online

29. 03. 2023. у 22:35

ДА ли је компанија која пола века пролази неокрзнуто кроз кризе сада у кризи, остаје да се види. Док аналитичари броје губитке из "Шваба" поручују да су другачији од осталих банака.

НОВА ЖРТВА БАНКАРСКЕ КРИЗЕ: Чарлс Шваб и његова империја вредна 7 билиона долара

Фото: АП

На први поглед, идеја да је најгора банкарска криза у САД од 2008. уздрмала империју Чарлса Шбава делује бесмислено.

Брокерска компанија са полувековним искуством није претерано изложена криптовалутама као што је био случај са "Силвергејт капиталом" или "Сигначур банком", нити стартаповима или ризичном капиталу који су срушили "Силикон вели банку" (СВБ).

Мање од 20 одсто "Швабових" штедиша има неосигуране улоге од преко 250.000 долара, у поређењу са око 90 одсто у СВБ-у. А са 34 милиона налога, фалангом финансијских саветника и више од 7 билиона долара имовине у свим својим предузећима, моћнија је од бројних регионалних институција.

Но, пише "Блумберг", како криза одмиче, инвеститори почињу да откривају ризике који су се крили наочиглед свих. Нереализовани губици у билансу "Вестлејка", фирме са седиштем у Тексасу, порасли су на више од 29 милијарди долара прошле године. Истовремено, више каматне стопе охрабрују клијенте да пребаце свој новац са одређених рачуна који подупиру "Швабово" пословање.

То је, наводи "Блумберг" још један показатељ да је брзо пооштравање политике Федералних резерви затекло финансијски свет након деценија ниских каматних стопа. Акције "Шваба" изгубиле су више од четвртине своје вредности од 8. марта, а неки аналитичари са Волстрита очекују да ће зарада патити.

-Са накнадном памећу, могло би се рећи да су вероватно могли да имају разборитије инвестиционе изборе, рекао је аналитичар "Морнингстара" Мајкл Вонг.

Главни извршни директор Волт Бетингер и оснивач, милијардер Чарлс Шваб, рекли су да је фирма здрава и спремна да издржи шира превирања.

Посао је "погрешно схваћен" и "обмањујуће је" фокусирати се на нереализоване губитке, које компанија можда никада неће имати, навели су у саопштењу.

-Постоји довољна количина ликвидности да се покрије ако 100 одсто депозита наше банке нестане, рекао је Бетингер за "Волстрит џорнал" и доадо да би фирма могла да узме зајам од Федералне банке стамбених кредита (ФХЛБ) и изда потврде о депозиту за решавање било каквог недостатка средстава.

Шира криза је показала знаке попуштања у понедељак, након што је "Прва грађанска банка" пристала да купи СВБ, подижући тако цену акција финансијских компанија укључујући и "Шваб". И поред тога, акције су и даље у паду од 42 одсто у односу на свој врхунац у фебруару 2022, месец дана пре него што је Фед почео да повећава каматне стопе.

НЕОБИЧНА КОМПАНИЈА

"Шваб" је необична компанија, наводи "Блумберг". Управља једном од највећих америчких банака, у сарадњи са највећом брокерском кућом којом се јавно тргује. Оба одељења су осетљива на флуктуације каматних стопа.

Као и СВБ, "Шваб" је прогутао обвезнице са дужим роком трајања уз ниске приносе у 2020. и 2021. То је значило да су им губици порасли у кратком периоду пошто је Фед почео да повећава стопе да би зауставио инфлацију.

Пре три године, "Швабова" главна банка није имала нереализоване губитке по дугорочним дуговима које је планирала да задржи до доспећа. До прошлог марта, компанија је имала више од 5 милијарди долара таквих губитака - цифра која се на крају године попела на више од 13 милијарди долара.

Прошле године је у свом билансу стања пребацио 189 милијарди долара хипотекарних хартија од вредности са "доступних за продају" на "држане до доспећа", што је потез који ефективно штити те нереализоване губитке од утицаја на капитал акционара.

-У суштини су видели да долазе веће камате, рекао је у телефонском интервјуу Стивен Рајан, професор рачуноводства на Пословној школи Стерн Универзитета у Њујорку. -Нису знали колико ће дуго трајати или колико ће бити велики, али су заштитили капитал тако што су извршили трансфер.

Правила која регулишу такве потезе су строга. То значи да "Шваб" планира да задржи више од 150 милијарди долара дуга до доспећа са просечним приносом од 1,74 одсто. Лавовски део хартија од вредности - 114 милијарди долара на крају 2022. - неће доспети дуже од једне деценије.

"Блумберг" подсећа да је референтни 10-годишњи принос трезора сада: 3,5%.

КЕШ ПОСЛОВАЊЕ

Друга "Швабова" главобоља од виших камата потиче од готовине.

У основи "Швабовог" прихода је новац клијента који се не користи. Компанија "пребацује" готовинске депозите са брокерских рачуна у своју банку, где може поново да инвестира у производе са већим приносом. Разлика између онога што "Шваб" зарађује и онога што исплаћује у виду камата клијентима је његов нето приход од камата, међу најважнијим показатељима за банку.

Нето приход од камата чинио је 51 одсто укупног нето прихода "Шваба" прошле године.

-”Шваб” рачуна на инерцију, рекао је Алан Рот, оснивач "Веалт лоџика", фирме за финансијско планирање.

После годину дана брзог раста стопа, постоји већи подстицај да се избегне стагнација са готовином. Док многи фондови на тржишту новца плаћају више од 4 одсто камата, "Швабови" рачуни нуде само 0,45 одсто.

Иако је отворено питање колико новца купци могу да подигну, менаџмент компаније је признао да је овакво понашање порасло прошле године.

-Као резултат брзог повећања краткорочних каматних стопа у 2022. години, компанија је забележила повећање темпа којим су клијенти премештали одређена готовинска средства у алтернативе са већим приносом, навео је "Шваб" у свом годишњем извештају. -Како се ови одливи настављају, они су надмашили вишак готовине у благајни и готовину генерисану роковима доспећа и исплатама наших инвестиционих портфеља.

У свом саопштењу, Бетингер и Шваб су написали да се "депозити клијената могу померити, али не напуштају фирму".

ПОЗАЈМИЦА

Да би попунили јаз, банкарске јединице брокерске куће позајмиле су 12,4 милијарде долара од ФХЛБ система до краја 2022. и имале су капацитет да позајме 68,6 милијарди долара, према годишњем извештају поднетом регулаторима.

"Шваб" је до сада ове године позајмио додатних 13 милијарди долара од ФХЛБ-а, показало је поднесак.

Док су аналитичари одмеравали ове факторе, "Барклиз" и "Морнингстар" су последњих недеља снизили своје циљеве за цене акција "Шваба".

Бетингер и Шваб су навели да ће дуга историја и конзервативизам компаније помоћи купцима да прегурају тренутни циклус, као што су то чинили већ више од 50 година.

-Остајемо уверени у наш приступ усмерен на клијенте, учинак нашег пословања и дугорочну стабилност наше компаније, написали су у прошлонедељном саопштењу. "Ми смо другачији од осталих банака."

рт.рс

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

МНОГИ СЕ ИЗНЕНАДЕ КАДА ЧУЈУ: Знате ли коју средњу школу је завршио Радош Бајић?