СПРЕЧИМО ТРОВАЊЕ ПЧЕЛА: Министарство и СПОС упутили апел

Е.Б.Т.

29. 03. 2023. у 17:39

УПРАВА за заштиту биља Министарства пољопривреде и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) данас су упутили заједнички апел пољопривредним произвођачима, корисницима средстава за заштиту биља и пчеларима да у периоду цветања воћа смање ризик од тровања пчела.

СПРЕЧИМО ТРОВАЊЕ ПЧЕЛА: Министарство и СПОС упутили апел

Фото: Free Images Pixabay

- Неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, а услед лошег опрашивања не само да опада принос, већ се и смањује квалитет плодова па је мање учешће плодова прве класе у роду - наводи се у апелу.

Потписници подсећају да Закон потпуно забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече, ни рано ујутру. Они апелују на пољопривредне произвођаче, да чак и када примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле код културе која није у цвету, прво сузбију корове у воћњацима.

-Управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке испод стабала које су у цвету – објашњавају потписници. - Скрећемо пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице и соје инсектицидима, забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања. Такође, апелујемо да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биља која имају краћи период деловања.

Потписници подсећају да су захваљујући међусобној сарадњи прошле сезоне успели превентивно да зауставе пар најављених третирања уљане репице у цвету. Они упозоравају да је проблем и третирање комараца из ваздуха јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују.

- Апелујемо да се третирање комараца не спроводи из ваздуха, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела – наводе Управа и СПОС. .

Потписници подсећају да свако пчелиње друштво подигне принос ратарских, повртарских и воћарских култура, те да је и зато неопходно сачувати пчеле од тровања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

ДВОЈЕ ДЕЦЕ ДО 13 ГОДИНА ГРАТИС У ОВОМ ХОТЕЛУ: La Blanche Resort 5* је прави избор за најлепши летњи одмор у друштву најближих