МОМИРОВИЋ: Извоз у Мађарску у јануару ове године већи за 39 одсто

Novosti online

29. 03. 2023. у 12:00

УКУПНА трговинска размена у јануару ове године исносила је 272,8 милиона евра, од чега је извоз износио 148,3 милиона евра, а ми очекујемо да до краја године обим укупне робне размене буде већи од прошлогодишњих 3,65 милијарди евра, изјавио је министар трговине Томислав Момировић након данашњег састанка са амбасадором Мађарске, Јожефом Золтаном Мађаром.

МОМИРОВИЋ: Извоз у Мађарску у јануару ове године већи за 39 одсто

Foto: Ministarstvo

 - Могу слободно да кажем да наше пријатељство са Мађарском расте и учвршћује се и у овим тешким временима. Колико су наше две земље блиске у сваком погледу сведочи и податак да је у последњих 10 година вредност робне размене значајно увећана, а посебно наш извоз, који је пре свега вођен растом извоза делова и компонената аутомобилске индустрије. Мађарска је нама изузетно важан трговински партнер, међу пет држава када је реч и о извозу и о увозу - рекао је министар Момировић.  

Министар Момировић је додао да ће се наставити са продубљивањем економске и политичке сарадње и да ће „одржавање Заједничке комисије за економску сарадњу чије је следеће заседање 9. и 10. маја у Београду бити прилика да са тимом министра спољних послова и трговине, Петером Сијартом, бројним привредницима из Мађарске и Србије, разговарамо у циљу привлачења нових инвестиција, као и отварања нових пословних шанси за наше компаније“.   

На састанку са амбасадором Мађарске више речи је било о ЦЕФТА/ТЦТ зеленим коридорима, јер је за Србију од велике важности њихово проширење на граничне прелазе са државама чланицама ЕУ, а са циљем смањења чекања приликом транспорта робе. Последњих година Мађарска показује све већи интерес за улагања на целој територији Србије, посебно када је реч о улагању у области аутомобилске, грађевинске и прехрамбене индустрије, обновљивих извора енергије, водопривреде и заштите животне средине.   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ВЕЋ неколико дана у насељу Глождак у Параћину, на захтев инвеститора који ту гради пословни објекат, овдашњи Завичајни музеј обавља археолошка ископавања.

14. 06. 2024. у 07:00

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги