МОМИРОВИЋ: Извоз у Мађарску у јануару ове године већи за 39 одсто

Novosti online

29. 03. 2023. у 12:00

УКУПНА трговинска размена у јануару ове године исносила је 272,8 милиона евра, од чега је извоз износио 148,3 милиона евра, а ми очекујемо да до краја године обим укупне робне размене буде већи од прошлогодишњих 3,65 милијарди евра, изјавио је министар трговине Томислав Момировић након данашњег састанка са амбасадором Мађарске, Јожефом Золтаном Мађаром.

МОМИРОВИЋ: Извоз у Мађарску у јануару ове године већи за 39 одсто

Foto: Ministarstvo

 - Могу слободно да кажем да наше пријатељство са Мађарском расте и учвршћује се и у овим тешким временима. Колико су наше две земље блиске у сваком погледу сведочи и податак да је у последњих 10 година вредност робне размене значајно увећана, а посебно наш извоз, који је пре свега вођен растом извоза делова и компонената аутомобилске индустрије. Мађарска је нама изузетно важан трговински партнер, међу пет држава када је реч и о извозу и о увозу - рекао је министар Момировић.  

Министар Момировић је додао да ће се наставити са продубљивањем економске и политичке сарадње и да ће „одржавање Заједничке комисије за економску сарадњу чије је следеће заседање 9. и 10. маја у Београду бити прилика да са тимом министра спољних послова и трговине, Петером Сијартом, бројним привредницима из Мађарске и Србије, разговарамо у циљу привлачења нових инвестиција, као и отварања нових пословних шанси за наше компаније“.   

На састанку са амбасадором Мађарске више речи је било о ЦЕФТА/ТЦТ зеленим коридорима, јер је за Србију од велике важности њихово проширење на граничне прелазе са државама чланицама ЕУ, а са циљем смањења чекања приликом транспорта робе. Последњих година Мађарска показује све већи интерес за улагања на целој територији Србије, посебно када је реч о улагању у области аутомобилске, грађевинске и прехрамбене индустрије, обновљивих извора енергије, водопривреде и заштите животне средине.   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра