ПРОИЗВОДИЋЕ 500.000 ЕЛЕКТРИЧНИХ КАМИОНА ГОДИШЊЕ: Форд гади нову фабрику у Тенесију

Танјуг

24. 03. 2023. у 18:16

НОВА Фордова фабрика у западном Тенесију моћи ће да производи до 500.000 електричних пикапа годишње у пуном капацитету, саопштила је данас компанија.

ПРОИЗВОДИЋЕ 500.000 ЕЛЕКТРИЧНИХ КАМИОНА ГОДИШЊЕ: Форд гади нову фабрику у Тенесију

Фото: Shutterstock/Илустрација/Јавно власништво

Амерички произвођач аутомобила најавио је у септембру 2021. да ће изградити фабрику батерија на парцели од 1.460 хектара у Стентону, североисточно од Мемфиса.

Изградња на локацији BlueOval City почела је прошле године. Форд је саопштио да планира да почне производњу електричног камиона друге генерације "кодног назива Project T3" до 2025. године.

Фордова фабрика за склапање и фабрика батерија које води заједничко предузеће под називом BlueOvalSK запошљаваће око 6.000 људи, уз инвестицију од 5,6 милијарди долара, навели су представници компаније.

BlueOvalSK ће такође изградити две фабрике батерија у Глендејлу, Кентаки, у инвестицији од 5,8 милијарди долара. Очекује се да ће пројекти створити око 10.800 радних места.

Фабрика у Тенесију производиће возила са неутралним емисијама угљеника, уз коришћење обновљиве енергије.

Неки од руралних округа Западног Тенесија који окружују фабрику надају се да ће то помоћи у јачању њихове економије.

Са економијом која се углавном заснива на пољопривреди, у округу Хејвуд се становништво смањило за 4,9 одсто на 17.864 људи од 2010. до 2020. године, што је један од 14 округа у којима је смањен број становника, показали су подаци пописа.

Очекује се да ће фабрика довести и мала и велика предузећа у ову област, укључујући хотеле, ресторане, здравствене установе и добављаче за фабрику. Вредности некретнина би такође могле да порасту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат