ВИШЕ ЦЕНЕ СТРУЈЕ И ГАСА ЧУВАЈУ ЕНЕРГЕТСКУ СИГУРНОСТ: Корекција од 1. маја у складу са аранжманом са ММФ

Е. Божић Талијан

25. 03. 2023. у 10:00

ОД 1. маја цена струје у нашој земљи биће виша за осам одсто, а гаса за 10 процената. Ова поскупљења су предвиђена аранжамном Србије са Међународним монетарним фондом. Држава је, упркос енергетској кризи, кроз значајно субвенционисање цена обезбедила да електрична енергија и плаво гориво за домаћинства буду међу најјефтинијима у Европи, али такво стање је неодрживо.

ВИШЕ ЦЕНЕ СТРУЈЕ И ГАСА ЧУВАЈУ ЕНЕРГЕТСКУ СИГУРНОСТ: Корекција од 1. маја у складу са аранжманом са ММФ

Фото: Shutterstock

Стручњак за енергетику у "Дилојту", Жељко Марковић, истиче да је поскупљење неопходно да би наша енергетска предузећа могла да опстану, да послују позитивно и обезбеђују новац за инвестиције. Тиме се, како додаје, обезбеђује и енергетска сигурност наше земље.

- Гарантоване регулисане цене за домаћинства су испод тржишних и у контексту су социјалне политике - објашњава Марковић. - ММФ тражи да наша предузећа послују по тржишним принципима, а то значи да их не субвенционише држава.

У Министарству енергетике рекли су за "Новости" да је поскупљење неминовно, али нису прецизирали у ком проценту ће бити.

- До повећања цена неминовно мора доћи, јер су тренутне цене гаса и електричне енергије међу најнижима у региону и Европи, с обзиром на то да их држава значајно субвенционише, што је неодрживо - истичу у Министарству. - Тежићемо да поскупљења буду што је могуће мања, али и довољна да би електроенергетски систем државе био одржив, посебно у доба енергетске кризе.

Више цене енергената биће велико оптерећење за најсиромашнија домаћинстава, а у Министарству наглашавају да су обезбеђена средства за заштиту енергетски угрожених грађана.

- За енергетски угрожене купце је издвојено три пута више новца кроз буџет - наводе у Министарству. - Према Уредби о енергетски угроженом купцу, број грађана који би могли да оствари овај статус повећан је са око 60.000 на 191.000. До краја фебруара је око 62.000 грађана већ остварило статус енергетски угроженог купца и добило олакшице на рачунима за електричну енергију, гас или топлотну енергију.

И Марковић наглашава да цене за домаћинства морају да буду тржишне, а да мере социјалне политике треба да буду усмерене искључиво ка онима којима је потребно и да је неопходно да буду обухваћене све рањиве категорије грађана. Тада субвенције, како додаје, не иду у енергетска предузећа него су усмерене тамо где треба.

Подсетимо, двогодишњи стендбај аранжман са ММФ-ом подразумева могућност да Србија повуче кредите у вредности од 2,4 милијарде евра. С друге стране, наша земља треба да спроведе одређене реформе у енергетском сектору, а у фокусу овог споразума су и буџет и фискална политика. Аранжаман предвиђа повећање цена струје и гаса како би се обезбедио финансијски опоравак ЕПС-а и "Србијагаса". Први корак је начињен 1. јануара поскупљењем електричне енргије за осам и гаса за 11 одсто. Наредно повећање цена предвиђено је од 1. маја, струје за осам, а гаса за 10 процената. Исти проценат поскупљења требало би да уследи од новембра, али да ли ће до њега доћи, зависиће од ситуације на берзама. План повећања цена ће накнадно бити размотрен у оквиру прве полугодишње процене реализације стендбај аранжмана.

- После маја ће се процењивати да ли ће доћи до наредног поскупљења, јер тај циљ зависи од онога што ће се дешавати на тржишту - истиче Марковић. - Ако цене на берзама падну, неће бити потребно да дође до поскупљења за потрошаче, а у супротном ће морати.

Добра вест је да су тренутно на тржишту у паду и струја и гас. Цена електричне енергије за трећи квартал ове године је око 150 евра по мегават-сату, а за четврто тромесечје око 170 евра. Поређења ради, лане у марту мегават је пробијао границу од 600 евра. Марковић указује да се очекује да се ова силазна путања настави захваљујући доброј хидрологији и повољним временским условима који су смањили потрошњу. Цена гаса на ТТФ берзи сада је око 420 долара за 1.000 кубних метара.

АГЕНЦИЈА ДАЈЕ САГЛАСНОСТ

ПРЕМА закону, захтев за корекцију цена упућују енергетска предузећа Агенцији за енергетику (АЕРС), која треба да објави да даје сагласност на те измене месец дана пре него што стартује поскупљење. У АЕРС-у нису потврдили за "Новости" да ли су добили одлуке ЕПС-а и "Србијагаса" о вишим ценама енергената. У сваком случају, да би нове цене ступиле на снагу 1. маја, Агенција до краја овог месеца треба да саопшти да их одобрава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ У ШОКУ: Шта ће 60 посто официра Генералштаба у рововима?

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ У ШОКУ: Шта ће 60 посто официра Генералштаба у рововима?

УКРАЈИНСКО руководство је почело да формира јуришне јединице од изузетно цењених кадровских официра Генералштаба који поседују тајне информације, а то би могло да угрози безбедност Украјине, оценио је пензионисани генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос за јутјуб канал "Прјамој".

29. 05. 2024. у 21:39

МОГАО БИ ДА УНИШТИ СВЕТ Трамп и Де Ниро разменили увреде: Лош глумац и патетични лудак

"МОГАО БИ ДА УНИШТИ СВЕТ" Трамп и Де Ниро разменили увреде: "Лош глумац и патетични лудак"

БИВШИ председник САД,Доналд Трамп, назвао је глумца, Роберта де Нира, ''патетичним лудаком'' након што је Де Ниро у уторак одржао конференцију испред зграде суда где се републиканском кандидату суди у случају Сторми Данијелс.

30. 05. 2024. у 11:06

Коментари (3)

НОВИНАРКА КОЈА ЈЕ ПОСТАЛА НАСЛОВ: Спортско чудо у Србији - окупила отписане кошаркашице и сви сад причају шта је са њима урадила