ПАД МАЛОПРОДАЈЕ У ПОЉСКОЈ: Инфлација смањује потрошачку моћ - најбржи темпо од 2020. године

Novosti online

22. 03. 2023. у 10:29

МАЛОПРОДАЈА у Пољској је опала други месец заредом, најбржим темпом од 2020. године, пошто је инфлација наставила да смањује потрошачку моћ, саопштио је у уторак Статистички завод Пољске податке за фебруар.

ПАД МАЛОПРОДАЈЕ У ПОЉСКОЈ: Инфлација смањује потрошачку моћ - најбржи темпо од 2020. године

Фото Shutterstock

Прошлог месеца, продаја у сектору је опала за 5 одсто на годишњем нивоу, што је далеко више од очекиваног пада од 1,4 одсто, показују бројке. На месечном нивоу, малопродаја је забележила пад од 3,6 одсто у односу на јануар.

- Промет робе на мало, уз калкулације на основу података из продавница са најмање 10 запослених, у фебруару је смањен за 5 одсто. Истовремено, у јануару је овај пад износио 0,3 одсто - наводи се у извештају.

Економисти слаб промет приписују сталном притиску на реалне расположиве приходе и куповну моћ домаћинстава, узроковану спиралном инфлацијом.

Продаја намештаја и апарата за домаћинство у фебруару је пала за 10,3 одсто, док је продаја на мало осталих трајних добара смањена за 12,3 одсто.

Куповина хране у Пољској је опала други месец заредом, пала је 4,6 одсто у фебруару у поређењу са истим периодом прошле године. Подаци су такође показали годишњи пад продаје горива од 26,2 одсто.

Инфлација у Пољској је највиша од 1996. године. Потрошачке цене су у фебруару порасле 18,4 одсто на годишњем нивоу, у односу на 16,6 одсто претходног месеца, према најновијим подацима пољског Статистичког завода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима