СРБИЈА ИМА ЛЕЖИШТЕ СА ЗНАЧАЈНИМ РЕЗЕРВАМА БАКРА И ЗЛАТА: Министар Момировић на радном састанку са представницима Зиђина и ХБИС-а

Новости онлине

21. 03. 2023. у 20:36

МИНИСТАРСТВО трговине даће снажну подршку компанијама Зиђин и ХБИС које су највећи извозници и које значајно доприносе укупном БДП-у Србије, изјавио је данас министар трговине Томислав Момировић, након радног састанка са представницима тих компанија у Србији.

СРБИЈА ИМА ЛЕЖИШТЕ СА ЗНАЧАЈНИМ РЕЗЕРВАМА БАКРА И ЗЛАТА: Министар Момировић на радном састанку са представницима Зиђина и ХБИС-а

Фото: Министарство унутрашње и спољне трговине

- ХБИС ГРОУП Сербиа у Смедереву и Зијин Мининг Гроуп у Бору су две највеће компаније у Србији када је реч о извозу, у којима ради више десетина хиљада људи, директно и индиректно. Инвестиције ових компанија спасиле су исток Србије и данас дају огромну подршку нашем индустријском комплексу у овом делу земље - истакао је министар Момировић.

Он је додао да је Смедерево данас много развијенији град, са просечним платама изнад републичког просека, саопштило је ресорно министарство. 

Фото: Министарство унутрашње и спољне трговине

- Томе доприносе најпре вишемилионске инвестиције железаре у Смедереву. Ова компанија је само у прошлој години имала извоз већи од 830 милиона евра. Радује нас то да железара у Смедереву бележи ове историјске резултате, упркос енергетској кризи и проблемима у снабдевању у целом свету. То је добар знак за нашу привреду, грађане у Смедереву и околини, јер то обезбеђује стабилна радна места и високе плате - рекао је Момировић.

Он је напоменуо да према пројекцијама стручњака у Бору, Србија има лежиште са значајним резервама бакра и злата на глобалном нивоу, што је и знак светле будућности за економију целе земље.

Фото: Министарство унутрашње и спољне трговине

- Зијин Мининг Гроуп је до сада инвестирао 2,3 милијарде долара, а у овој компанији у Бору где ради више од 7.200 радника просечна плата је данас 110.000 динара. Бор је био пред нестајањем, тоталним гашењем, али смо одговорном политиком успели поново да подигнемо овај крај. Данас смо разговарали о даљим инвестицијама, повећању извоза, али и томе шта ће потписивање споразума о слободној трговини са Кином донети овим и другим компанијама које послују у Србији - нагласио је Момировић.

Саопштење је издато након његовог разговора са представницима ХБИС ГРОУП Сербиа из Смедерева као и са представницима Зијин Мининг Гроуп из Бора, генералним директорима Сербиа Зијин Цоппер и Сербиа Зијин Мининг Гроуп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (1)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)