РЕФЕРЕНТНА КАМАТА СТИГЛА ДО 5,75 ОДСТО: НБС - Да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи

Б.Царановић

09. 03. 2023. у 17:48

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на седници да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 5,75 процената.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТА СТИГЛА ДО 5,75 ОДСТО:  НБС - Да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи

Фото З. Јовановић

Стопа на депозитне олакшице задржана је на нивоу од 4,5 одсто, а на кредитне олакшице повећана на седам процената. Очекује се ново поскупљење динарских кредита грађана Србије. При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је имао у виду да су, и поред знакова попуштања, глобални трошковни притисци и увозна инфлација и даље високи и да је потребно ограничити њихове индиректне ефекте на раст цена на домаћем тржишту

Тиме, како у НБС кажу, доприносе да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања у хоризонту пројекције.

- Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе - кажу у Централној банци. - Истовремено, одржавањем релативне стабилности курса динара према евру, знатно се доприноси ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и укупној макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности.

Извршни одбор је навео да су пад светских цена енергената, као и решавање застоја у глобалним ланцима снабдевања и смањење трошкова контејнерског транспорта у великој мери допринели слабљењу глобалних трошковних притисака, што би требало да има утицаја и на успоравање домаће инфлације у наредном периоду.

- Инфлација у Србији је у јануару на месечном нивоу износила 1,4 одсто, а међугодишње посматрано 15,8 процената, што је било у складу с очекивањима Извршног одбора. И даље се око две трећине доприноса укупној инфлацији односи на раст цена хране и енергената, на који мере монетарне политике имају ограничен ефекат, јер је раст ових цена у великој мери последица дешавања у међународном окружењу - кажу у НБС. -  Базна инфлација и даље се креће на знатно нижем нивоу од укупне инфлације - у јануару је износила 10,4 процената међугодишње, чему значајно доприноси очувана релативна стабилност девизног курса. Према фебруарској средњорочној пројекцији, очекујемо да ће међугодишња инфлација остати повишена и у наставку првог тромесечја ове године, пре свега као последица наставка преношења високих трошковних притисака из претходног периода на цене хране и других индустријских производа, као и корекције цена електричне енергије и гаса.

Како кажу, након тога, инфлација би требало да се нађе на опадајућој путањи, уз знатнији пад у другој половини ове године и повратак у границе циља средином 2024. године. У смеру смиривања инфлаторних притисака требало би да делује досадашње заоштравање монетарних услова.

- Када је у питању економска активност, према актуелној пројекцији Народне банке Србије, бруто домаћи производ Србије ове године оствариће реални раст у распону од 2 до 3 процената. Раст ће бити вођен домаћом тражњом, чему у највећој мери доприноси очувано тржиште рада, док ће због и даље високог очекиваног увоза енергената и ниже екстерне тражње, пре свега из зоне евра, допринос нето извоза бити негативан - објашњавају иѕ ИО НБС. - Ипак, очекујемо да и у овој години извоз настави динамичан раст захваљујући инвестицијама из претходног периода, које су биле претежно усмерене у разменљиве секторе.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 6. априла 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ОБРАЗОВАЊЕ ЂОКОВИЋА: Ноле с муком окончао средњу, Јелена се није зауставила док није докторирала