НЕМАЧКА ПРЕТИ: Неће подржати забрану аутомобила са моторима СУС

Танјуг

28. 02. 2023. у 19:57

НЕМАЧКИ министар саобраћаја Фолкер Висинг рекао је данас да његова земља неће подржати планирану забрану Европске уније за продају нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем (СУС) од 2035. године.

НЕМАЧКА ПРЕТИ: Неће подржати забрану аутомобила са моторима СУС

Фото: Д. Балшић

Посланици ЕУ и државе чланице постигли су прелиминарни договор прошле године, који ће приморати произвођаче аутомобила да смање емисију код нових аутомобила за 55 одсто у 2030. години у односу на нивое из 2021. и за 100 одсто у 2035, пренео је АП.

Напори Европске уније да смањи емисије гасова стаклене баште, заправо значе да треба да буде забрањена продаја нових аутомобила који сагоревају горива на бази угљоводоника, као што је нафта.

Неке земље, као што је Немачка, затражиле су од извршне комисије ЕУ да донесе изузеће за аутомобиле који сагоревају такозвана горива, тврдећи да се могу производити коришћењем обновљиве енергије и угљеника из ваздуха, како не би избацивали даље емисије које мењају климу.

Немачки министар саобраћаја рекао је да Комисија није дала предлог, па ће се Немачка уздржати од подршке забрани.

Висинг је рекао да се синтетичка горива морају производити у великим количинама што је пре могуће како би се задовољила потражња аутомобила продатих пре 2035. године, као и тешких теретних возила, бродова и авиона.

-Комисија ЕУ би требало да предложи уредбу која дозвољава да се мотори са унутрашњим сагоревањем региструју након 2035. године, ако се могу проверити само са синтетичким горивима, рекао је он.

Ово питање довело је до сучељавања унутар владе између Висингове либералне Слободне демократске партије (ФДП) и еколошке странке Зелених, која подржава потпуну забрану мотора са унутрашњим сагоревањем.

Главна немачка опозициона странка блок Уније десног центра такође се противила забрани возила са моторима са унутрашњим сагоревањем у целој ЕУ, упозоравајући да би то нашкодило ауто-индустрији у земљи.

Критичари кажу да је батерија, односно, електрична технологија боље прилагођена путничким аутомобилима и да би драгоцена синтетичка горива требало користити само тамо где ниједна друга опција није изводљива, као што је авијација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!