ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ће коштати у наредних седам дана

Новости Онлајн

24. 02. 2023. у 10:32

ЛИТАР евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 191 динар, а бензин европремијум БМБ 171 динар за литар.

ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ће коштати у наредних седам дана

Фото: Shutterstock/Илустрација

Прошле недеље је цена горива била 194 динара за литар евродизела, а за литар бензина европремијум БМБ 95 највише 171 динара. Дизел је тада појефтинио за три динара, а бензин поскупео за три.

После периода који је током два месеца обележио пад цена горива у свету, па и у Србији, цене деривата могле би да се врате на старо. О томе сведоче и нова истраживања, али и глобална економска померања у најјачим економијама света.

Барел са 84 иде на 100 долара?

Да би се нафта ове године могла вратити на ниво изнад 100 долара по барелу нова је прогноза у анализи Голдман Сакса. Јутрос имамо добре вести, цена барела на европском тржишту благо је пала са 86 долара, колико је била јуче, на 84 долара. Пре десетак дана цена је била 80 долара.

Голдман Сакс аргумент за даље поскупљење налази у ограничењу извоза сирове нафте из Русије, али и опоравку светских привреда. Ових дана читамо да се кинеска економија почела поново отварати и да се радници враћају на посао. Аналитичари нису толико оптимисти да би прича могла убрзано да се развија, али оцењују да има помака.

Друмски и метро саобраћај у кинеским градовима поново је изнад нивоа пре пандемије 2019. године, наводи се у извештају Номура, позивајући се на податке из средине фебруара. Промет у теретном саобраћају је и даље мањи у односу на годину дана раније, наводи се у извештају.

Инфлација истовремено посустаје и по европским земљама. Бројке су и даље велике, најјаче европске економије бележе цифре и преко 6 одсто, али инфлација лагано пада. Пројекције такође иду у правцу да треба очекивати зауздавање инфлације, а централне банке најављују још најмање једно повећање референтних стопа што говори у прилог смањењу инфлације.

Стопа инфлације у Великој Британији пала је трећи месец заредом у јануару и достигла 10,1%.

Све то могло би да доведе до веће тражње, па и цене, а оцена Голдман Сакса и иде у правцу да нивои производње неће моћи пратити потражњу у току 2023.

И све то може да буде и сигнал за Србију, а што смо видели и током претходна два месеца када нам је цена дизела пала са 220 динара по литру на 195, а за двадесетак динара појефтинио је и бензин. Једноставно - већа цена на берзама у свету, значи пре или касније и већу цену и код нас и обрнуто.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: ТО МОГУ САМО ЖЕНЕ - Видите како су сестрице штитиле инкубаторе док је земљотрес разарао Турску

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО ЈЕ МУЖ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ, ПА СЕБЕ: Трагедија која је оставила Панчево без речи (ФОТО)