ПОВЕЋАНА МАРЖА ПУМПАЏИЈА НА 13 ДИНАРА: Одлука Владе омогућиће да већина бензинских станица настави да ради

Е.Б.Т.

13. 02. 2023. у 12:00

ВЛАДА Србије одобрила је да се маржа пумпаџија повећа са девет на 13 динара. То је одлучено на седници у четвртак, након што је месецима уназад Удружење нафтних компанија Србије (УНКС) упозоравало да је због нереално мале разлике између набавне и продајне цене која се утврђује уредбом, угрожен опстанак готово половине бензинских станица у Србији.

ПОВЕЋАНА МАРЖА ПУМПАЏИЈА НА 13 ДИНАРА: Одлука Владе омогућиће да већина бензинских станица настави да ради

фото: И.Митић

Због тога су многе пумпе биле принуђене да ставе катанац. Како за "Новости" каже генерални секретар УНКС, Томислав Мићовић, ово повећање марже омогућиће наставак рада мреже бензинских станица која може да задовољи потребе потрошача у свим деловима Србије.

- Повећање разлике између велепродајне и малопродајне цене са девет на 13 динара, дошло је за неке прекасно, али већини бензинских станица ће омогућити опстанак - истиче Мићовић. - Наглашавам опстанак, јер сви трошкови који се финансирају из разлике у цени су значајно повећани у последњих годину дана, тако да о некој екстра добити не може бити ни говора. Пре свега треба имати у виду да је у Уредбом дефинисана разлика у цени са ПДВ-ом, тако да реално, када се плати ПДВ она износи 10,80 динара по литру.

Он указује да је ограничење цена нафтних деривата мера за којом је почетком енергетске кризе посегла већина држава у Европи. Међутим, како додаје, она може да помогне само ако има ограничено трајање, јер временом почиње да генерише негативне ефекте, може да угрози снабдевеност, па и да трајно наруши тржиште неког производа. Бројне приватне бензинске станице у аграрним регионима остале су без купаца, јер према уредби, један произвођач има обавезу да продаје евродизел пољопривредним газдинствима по цени далеко нижој од тржишне.

-Због свега наведеног затворене су многе бензинске станице, а мање насељена подручја Србије практично су почела да остају без снабдевања горивом - истиче Мићовић. - Сада после повећања прописане разлике између набавне и продајне цене, очекујемо да ће бити успостављен обрнути тренд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама