"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: У Београду само на овој општини квадрат још 2.000 евра у новоградњи

Б. Царановић

09. 02. 2023. у 12:00

ЈОШ на прсте могу да се наброје београдска насеља где је у понуди староградња за мање од 2.000 евра по квадрату. Чак су и периферни делови општина познатих по локацијама са нижим и приступачним ценама, одавно прешишали ову суму. Или јој се врло приближили. Према подацима престоничких агенција за некретнине, станови где цене у просеку нису премашиле ову суму могу да се пронађу у Алтини, Реснику, Борчи, Овчи, Крњачи, удаљенијим деловима Миријева. Новоградње готово да нема нигде за те паре, а у већини општина - ни за мање од 3.000 евра.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: У Београду само на овој општини квадрат још 2.000 евра у новоградњи

Фото Н. Фифић

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ) за последњи квартал претходне године, једина београдска општина где се новоградња продаје испод 2.000 евра у просеку је Раковица. Најскупљи је квадрат у Старом граду - 3.468, Савском венцу - 4.375 и Врачару - 2.680 евра, док је око 2.500 евра у Новом Београду, на Звездари и Чукарици. Око 2.300 евра је метар квадратни у Земуну, на Палилули, Вождовцу. У Раковици се још нуде станови који нису имали власнике за 1.667 евра по квадрату.

Званична статистика показује и да су тек измалтерисани станови у главном граду, у просеку, поскупели за око 45 одсто у односу на 2019. годину, док су само од прошле године скупљи за око 30 процената. Рекордер по поскупљењу је Чукарица, где је квадрат за око три године поскупео преко 80 одсто! Од лане за трећину. Док су се у овом делу града 2019. године пазарили фришки станови у просеку за 1.325 евра, сада је та цена - 2.410 евра. Купац некретнине пре криза - пандемије и рата у Украјини, могао је да купи готово два иста стана, као власник који је на крају претходне пазарио некретнину "чекајући боље дане". Знатно су се "попели" квадрати Савског венца - више од 50 процената за три године, Земуна - 45 процената, Звездаре око 40 одсто.

 

Илустрација В. Н.

Катарина Лазаревић, власница агенције за некретнине каже да су још ретке локације где се староградња нуди за мање од београдског просека. У повољнијој понуди су удаљенији делови земунског насеља Алтина, где је тренутно квадрат 1.600 евра, а толико траже и власници некретнина у Борчи.

НЕМА ПРАВИЛА

ВЕЛИКИ проблем је што се у новоградњи све мање нуде мали станови, гарсоњере, једнособни и мањи двособни, а који су управо и најтраженији - каже Лазаревићева. - Инвеститорима се више исплати да зидају веће станове, него да праве више мањих, што подразумева и више купатила и кухиња, а што поскупуљује изградњу. Некада су постојала урбанистичка правила какве и са каквим капацитетима су потребне зграде. Данас се гради нехумано, а квартове прекривају бетон и зид, јер чим инвеститор добије дозволу, поента је само да што више назида.

- Интересантно да је Батајница већ прешишала 2.000 евра, а у Миријеву може да се пронађе по нижој цени од око 1.700 евра у баш удаљенијим деловима насеља - каже Лазаревићева. - У Раковици се цене крећу око 1.600 до 1.700 евра. Све је толико поскупело да нам купци траже Бановце, где су станови већ преко 1.800 евра, као и Старој Пазови где се "кров над главом" може купити и за 1.200 евра по квадрату.

Међу местима где се може пронаћи покоји слободан стан по мањој цени су и Железник, Ресник, Вишњичка бања. Да се ситуација неће стабилизовати у скорије време, сматра Небојша Нешовановић из Друштва проценитеља Србије.

ЦЕНЕ И ДАЉЕ РАСТУ

РАСТ цена на тржишту некретнина је пре свега условио спољни фактор, велики број страних држављана из Украјине и Русије - каже Нешовановић. - Пре свега је скочила цена најма, па су многи грађани који имају новац у штедњи одлучили да га уложе у некретнине. Већа потражња је аутоматски подигла цену, а ако се обистине предвиђања за нове ескалације сукоба у Украјини и евентуални нови уплив Руса, не само да цене неће да иду наниже, већ ће и даље да расту.

- Када је реч о новоградњи, све траженије локације у центру града и Новом Београду премашиле су већ и цену од 3.000 евра. Тренутно, чак не можемо ни да предвидимо када би могао да се заустави раст цена - каже Нешовановић. - Како се већина станова у Србији купује из сопствених средстава, уместо из кредита што је пракса у ЕУ, на цене и тржиште некретнина не утиче скок еурибора и поскупљење кредита. Србија ће вероватно бити једина европска земља која ће и у 2023. години бележити раст тржишта непокретности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!