НОВА ЕТАПА ГАСНЕ ВЕЗЕ СА БУГАРСКОМ: И Вучић присуствује почетку радова у близини Софије

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 02. 2023. у 08:15

РАДОВИ на бугарској деоници интерконектора за природни гас, који ће повезивати Ниш и Софију и унапредити регионалну енергетску безбедност, почињу данас.

НОВА ЕТАПА ГАСНЕ ВЕЗЕ СА БУГАРСКОМ: И Вучић присуствује почетку радова у близини Софије

Фото Танјуг

Председници Србије и Бугарске, Александар Вучић и Румен Радев, као и ресорни министри обе земље, Дубравка Ђедовић и Росен Христов, присуствоваће скупу поводом почетка изградње овог гасовода. Тај интерконектор повезиваће бугарски и српски систем мимо "Турског тока".

На деоници цевовода на нашој територији, од Ниша до Димитровграда, радови су стартовали на исти дан, 1. фебруара прошле године. Како за "Новости" каже министарка Ђедовић, све тече планираном динамиком и гасовод ће бити завршен у последњем кварталу ове године, а у исто време треба да буде све готово и са бугарске стране.

- До сада је испоручено 58 процената уговорених цеви и у Србији су завршени припремни радови на 92 одсто трасе - наводи Ђедовићева. - Интерконектор Србија - Бугарска омогућиће диверсификацију извора снабдевања гасом, и моћи ћемо да га допремамо из Азербејџана и других земаља Централне Азије. Тиме уједно и повећамо нашу енергетску независност. Планирано је да радови с бугарске стране буду завршени у исто време.

Међутим, како додаје, веома је битно да наставимо да развијамо и проширујемо гасну мрежу и гасоводе унутар наше земље како бисмо подизали капацитете и ставили у пуну функцију нову интерконекцију. Подсетимо, овом пројекту Влада Србије дала је статус од стратешке важности за енергетску безбедност наше земље. Интерконектор ће, осим диверсификације извора снабдевања, омогућити и да лакши приступ плавом гориву добију грађани и привредници који га досад нису имали, у Белој Паланци, Пироту и Димитровграду.

Гасовод у Србији је дуг 109 километара, а укупна дужина двосмерног цевовода кроз обе државе од Ниша до Новог Искра у близини Софије је 170 километара. Деоница у Бугарској је лакша и краћа од оне у нашој земљи. Цевовод је пројектован за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић недавно је рекао да треба да се обави ревитализација гасовода од Ниша до Београда, као и од Београда до Хоргоша или евентуално да се изгради нови, што ће показати студија. Он је објаснио да бисмо тако суштински имали интерконектор од Аустрије, преко добро организованог мађарског система, путем нове руте у Србији, и затим преко Бугарске до ЛНГ терминала Ревитусо у Грчкој и Александрополиса када буде завршен. Уз коришћење и постојећих капацитета Трансбалканског гасовода који је некада повезивао Румунију, Бугарску, Грчку, технички ћемо бити у могућности да купујемо гас из тог правца. То ће нам омогућити и приступ овом енергенту из ТАП и ТАНАП, који је азербејџански. Према Бајатовићевим речима, Србија би тако решила све оно што тражи ЕУ и што треба да се уради, а то је диверсификација и извора и снабдевача.

Дубравка Ђедовић, Фото Танјуг

Претходних дана је саопштено да је наша држава већ почела припреме за наредну зиму, која ће, према прогнозама светских стручњака бити још тежа. Према Бајатовићевим речима, складиште Банатски двор је пуно, имамо 286 милиона кубних метара гаса који ће нам остати и за следећу грејну сезону. У Мађарској имамо још 274 милиона кубика.

- Ми смо ову грејну сезону решили - рекао је Бајатовић.

- Привреда може да рачуна и на повољну цену гаса до маја сигурно, можда и у мају. Видећемо како се крећу цене на берзи, све зависи од дешавања на тржишту.

ВРЕДНОСТ 85,5 МИЛИОНА ЕВРА

УКУПНА вредност гасног интерконектора између Србије и Бугарске, према процени Европске инвестиционе банке (ЕИБ), износи 85,5 милиона евра. Од тога ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета наше земље и сопствених средстава јавног предузећа "Србијагас". Радови укључују изградњу двосмерног магистралног интерконектора Ниш - Димитровград на територији Србије, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката. Споразум о изградњи овог гасовода потписан је још 2010. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (132)

МНОГИ ИХ КУПЕ ПА СЕ ПОКАЈУ: Од којих половних аутомобила треба бежати - нећете моћи да их продате