СНАБДЕВАЊЕ СРБИЈЕ НИЈЕ УГРОЖЕНО: Ђедовићева - Активно радимо на обезбеђивању додатног горива

Е. Б. Талијан

14. 01. 2023. у 09:00

ЗАХВАЉУЈУЋИ правовременом планирању и деловању институција стабилност снабдевања домаћег тржишта нафтом и дериватима неће бити угрожена. Резерве нафте су прошле године у односу на 2021. увећане за 54 одсто.

СНАБДЕВАЊЕ СРБИЈЕ НИЈЕ УГРОЖЕНО: Ђедовићева - Активно радимо на обезбеђивању додатног горива

Фото Н. Живановић

Ово за "Новости" каже министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић, истичући да Министарство заједно са Владом активно ради на обезбеђивању додатних количина горива имајући у виду да 5. фебруара ступа на снагу забрана увоза руских нафтних деривата у Европску унију.

Ово тржиште је већ оптерећено ембаргом ЕУ на увоз сирове нафте из Русије, који се примењује од 1. децембра, а почетком следећег месеца уследиће нова забрана. Према писању западних медија ЕУ се због тога суочава са потенцијалном несташицом горива. "Бенк ов Америка" оцењује да би цене дизела у овом кварталу могле достићи износ од 200 долара по барелу. Европа је у журби да направи залихе горива пре 5. фебруара. Тако је увоз из САД у ЕУ на путу да овог месеца достигне двогодишњи максимум. Истовремено, у САД се већ боре са залихама дизела које су 14 одсто испод њиховог петогодишњег просека, а водећа америчка рафинерија нафте Phillips 66 упозорава да ће тржиште горива бити "тесно" овог лета. У децембру прошле године земље ЕУ увезле су рекордне количине дизела од 2016. године, при чему је више од половине горива испоручено из Русије. Како пише Блумберг, Кина би могла постати кључни извозник дизела за Европу. ЕУ је тражила и од Уједињених Арапских Емирата додатни увоз овог горива. Кувајт је најавио да ће петоструко повећати извоз у европске земље. И Русија повећава испоруке дизела овог месеца, пре него што ступи на снагу бриселска забрана.

Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Дубравка Ђедовић

По свему судећи, сада је на глобалном нивоу актуелна битка за гориво, а Србија настоји да одржи стабилно и континуирано снабдевање. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, Томислав Мићовић, каже да је регионално тржиште и даље оптерећено, пре свега, одливом велике количине деривата у Украјину. Он указује да поремећај изазива и забрана прераде нафте руског порекла, која је утицала на количине расположивих деривата.

- Све је поскупело и теже је доступно у читавом логистичком ланцу, али и под тим условима трговина се обавља и потражња за нафтом и дериватима се успешно задовољава - објашњава Мићовић за наш лист. - Сви на тржишту, па и српске компаније су мање отпорне на евентуалне поремећаје. То значи да овако сви можемо дуго, али ако дође до озбиљнијег поремећаја тешко ће моћи да се обезбеде алтернативни извори снабдевања.

Када почетком наредног месеца ступи на снагу ембарго, Србија неће моћи да увози деривате који су добијени прерадом сирове руске нафте. Како Мићовић наводи, засада је једино Чешка, и то иницијалним документом којим су уведене санкције, обезбедила себи то право.

- Три рафинерије у нашем ширем окружењу, чији производи уобичајено завршавају и на тржишту Србије, имају право да прерађују нафту руског порекла и годинама су део нашег биланса - каже Мићовић. - Нису то велике количине, али мислим да је било основа да се изборимо за то право, попут Чешке, а да ли би било потребе да се они и увезу, и у којој количини, то би била ствар тржишта. Верујем да ни сада није касно да се затражи изузеће за Србију. Оно би наравно било ограничено количинама које су увезене на српско тржиште у претходним годинама и такве производе Србија не би смела да извози трећим земљама.

И да се наша земља избори за изузеће, питање је да ли бисмо могли да допремимо деривате нафте руског порекла. Како објашњава Мићовић, увоз мора да иде преко земаља ЕУ и неизбежно у ланцу трговине осигурања и плаћања учествује нека компанија из ЕУ или Г7, а то би биле непремостиве препреке.

ДИЗЕЛ ПОЈЕФТИНИО 27 ДИНАРА

ЦЕНЕ горива у Србији остају исте у наредних седам дана. Пумпаџије евродизел могу да продају максимално за 195, а европремијум БМБ 95 за 164 динара по литру. Ове цене важе од јуче до наредног петка у 15 часова. Девету недељу заредом гориво у нашој земљи бележи или пад или стагнира. За два месеца дизел је појефтинио 27, а бензин 22 динара. Тако је 10. новембра литар евродизела коштао 222, а БМБ 95 се продавао за 186 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДАО ГА ТЕЛЕФОН: Како је убијен лидер Чечена Џохар Дудајев