КИЛОГРАМ ПЕЧЕНЕ ПРАСЕТИНЕ И ДО 2.400 ДИНАРА: Печењаре већ месец дана примају поруџбине за новогодишње и божићно печење

Е. Б. Талијан

29. 12. 2022. у 09:00

НА новогодишњој и божићној трпези неизоставно је прасеће или јагњеће печење, а потрошачи се ове традиције не одричу, иако сада за испечено месо морају да издвоје 50 одсто више новца него прошле године.

КИЛОГРАМ ПЕЧЕНЕ ПРАСЕТИНЕ И ДО 2.400 ДИНАРА: Печењаре већ месец дана примају поруџбине за новогодишње и божићно печење

Фото Д. Новковић

У београдским печењарама килограм прасетине кошта од 1.500 до 1.850, а јагњетине од 1.800 до 2.300 динара. Углавном је потребно да грађани на време резервишу, како не би остали без меса. У трговинским ланцима прасеће месо је сада на акцији и продаје се углавном од 650 до 670, јагњеће око 900 динара за килограм.

Власник познате печењаре на Бановом брду, Ненад Пеулић, каже да се код њих заказује као код фризера и показује на огласну таблу начичкану папирићима.

- Обично је потребно четири или пет дана раније да се резервише, али што пре - то боље, јер онда грађани могу да бирају дан и време које им одговара - истиче Пеулић. - Код нас је килограм прасетине 1.850, а јагњетине 2.300 динара.

Он додаје да се потрошачи жале на високе цене, што је разумљиво, јер је печено месо 50 одсто скупље него лане. У другој печењари цене су ниже, прасетина је 1.500, а јагњетина 1.800 динара. Власник каже да код њих нема заказивања, већ треба доћи раније и чекати у реду. Обично буде довољно меса за све. У престоничке печењаре прасетина и јагњетина углавном стижу из Чачка.

Фото В. Митрић

- Већ годинама узимам прасеће печење у једној од најбољих печењара у Аранђеловцу и сада сам за новогодишње празнике резервисала још половином новембра - испричала нам је Снежана М. из Панчева. - Килограм печења, чувена "бајадера" ме кошта 2.400 динара.

У Сомбору цена килограма прасећег печења стаје 2.000, а пре пар дана коштала је 1.800 динара. Килограм живог прасета је 400, док услужно печење износи 3.000 динара и потребно га је резервисати недељу дана раније, каже нам Мирко Милетић, власник печењаре у Сомбору. Слично је и у осталим услужним радњама, односно печењарама. Како сазнајемо, нема несташица прасића пред празнике.

На сточним пијацама у Зрењанину и околним селима на подручју средњег Баната, понуда прасића је солидна, а цене се крећу од 350 до 400 динара живе ваге по килограму.

- С обзиром на то да се у великим маркетима килограм прасећег меса по акцијским ценама може наћи и за 600 динара, тражња код нас који гајимо прасиће и није као раније - каже сточар из Зрењанина, уз објашњење да се у месарама може узети и само четвртина прасета.

Фото В. Митрић

Ситуација у печењарама је да су сви термини одавно резервисани, а већина приватних фирми је приоритет при печењу дала месу које они продају. Цена прасећег меса је 2.000 динара по килограму, а варијанта услужног печења је до Божића практично немогућа мисија.

У Кикинди је велика потражња за прасећим печењем пред Нову годину, а већ се резервише месо и за Божић. Цена прасећег печења тренутно је 1.500 до 1.600, а јагњећег 2.000 до 2.200 динара за килограм.

- Врло је тражено прасеће печење названо "бајадера". То је пресована прасетина, без кости, сечена на коцке и цена јој је 2.200 динара за килограм. Велика је гужва и потребно је најмање од седам до десет дана извршити резервацију. Услуга печења на ћумур и дрва је 2.000 динара - каже Жељко Рашевић, власник печењаре у Кикинди.

На подручју Јужнобачког округа и крајем ове године, већ као по традицији, бележи се блага несташица живих прасића, али како тврде трговци, месари и власници печењара, прасетине ће и за ове празнике бити довољно на тржишту.

У новосадским месарама цене прасећег меса крећу се од 700 до 800 динара за килограм, а четвртина прасета је најмања количина која може да се купи.

- Прасетине имамо довољно, а продајемо је по поруџбини - кажу за "Новости" у једној месарској радњи.

Прасећим месом добро су снабдевени бројни трговински ланци у граду, који у ове празничне дане имају честе продајне акције, па тако и прасетина буде за који динар јефтинија него обично.

Печењаре имају, наравно, све више посла како се ближе Нова година, Божић и славе.

- Ако нам донесете своје прасе, цена печења је 2.000 динара по комаду, а уколико купите од нас, килограм кошта 420 динара плус 3.000 динара за услуге печења, трихиноскопског прегледа и друго - кажу у једној од печењара у Каћу, у којој није неопходно заказивање јер има прилично велики капацитет печења.

Фото Новости

Тренутно у Параћину нема у понуди живих прасића, осим "преко везе", а цена је од 400 до 450 динара по килограму, ако се случајно "налети" на тржишту. Цена услужног печења прасета од око 20 килограма по комаду је 1.900 до 2.000 динара.

Килограм пасећег печења у радњама у лозничком и шабачком крају је око 1.200 динара. Килограм "живе ваге" је око 450 динара. Многи људи, који купују прасад за Божић, морали су још пре месец дана да их резервишу код продаваца.

У ваљевским месарама и печењарама килограм свеже прасетине пред Нову годину и Божић кошта од 450 до 500 динара за килограм. Прасеће печење кошта од 1.900 до 2.100 динара за килограм, а процењује се да ће бити и скупље непосредно пред Божић.

Услужно печење кошта од 2.000 до 3.000 динара по прасету, зависно од тежине. Упис, односно резервација за услужно печење и куповину печеног прасета у Ваљеву је већ при крају. Већ је приметна мања понуда прасића за Божић у граду на Колубари, јер су набавке и резервације печенице углавном већ обављене.

Упркос кризи, на сточним пијацама и код познатих узгајивача у Врању и околини, као и у месарама, потражња прасетине је очекивано већа, али су и цене више. Ипак, ове године ни потражња нити цене не бележе драстичне скокове.

Товљеници преко 120 килограма продају се по цени од 260 до 290 динара по килограму "живе ваге". Прасиће до 15 килограма у Врању можете купити по цени од 400 динара, а они од 16 до 25 килограма коштају од 350 до 380 за килограм живе ваге.

Што се тиче печења меса, ова услуга у Врању се наплађује "ђутуре", што ће рећи по фиксној цени за прасиће од петнаестак до тридесетак килограма, и то кошта од 1.000 до 1.200 динара. Уколико је прасе веће, цена се увећава за одређени износ који одреди мајстор за печење, а колико смо сазнали, већих гужви нема и поруџбине се још примају.

У Смедереву је цена прасећег печења у печењарама од 1.500 до 1.700 по килограму. У печењарама у Пожаревцу цена прасећег печења прилично је уједначена и износи 1.500 динара по килограму. Уколико неко жели цело печено прасе, цена је тада нешто нижа и износи 1.400 динара. Већина њих не нуди услужно печење прасића, а у једној су нам рекли да је за такву услугу цена 120 динара по килограму. Радници у печењарама кажу да пред дочек Нове године нема масовнијих наруџбина, па резервисање печења није потребно, али за Божић је неопходно, бар неколико дана раније. Што се тиче набавке прасића, скоро сви имају проблем.

- Овде у нашем крају влада несташица живих прасића, јер их покупују људи из других градова, највише из Чачка, за око 4.000 динара у просеку - рекли су нам у једној пожаревачкој печењари. - Онда их хране неко време код себе, па их много скупље продају уочи празника.

Чувени чачански печењари ових дана, како нам кажу, не могу да постигну да приме све наруџбине за предстојеће новогодишње и божићне празнике. Објашњавају нам да разлог томе није превелико интересовање купаца, већ мањак прасади на тржишту.

Цена живе ваге прасади није позната, јер их уопште нема. Кретала се између 400 и 500 динара. Некад је то у ово време било незамисливо, али сада, због свеопште кризе је тако - рекао нам је Пеђа Маринковић, ветеринар и угоститељ у Чачку, у улици познатој као Прасе штрасе, јер на сваком кораку има печењара.

Килограм прасећег печења у чачанским печењарама креће се између 1.600 и 1.700 динара.

ОПРЕЗ ПРИ КУПОВИНИ

ВЕТЕРИНАРСКА инспекција апеловала је на потрошаче, уочи празника, да храну животињског порекла купују искључиво у регистрованим објектима, саопштило је јуче Министарство пољопривреде.

Грађани се упозоравају да производе животињског порекла не купују на отвореним тезгама или другим неадекватним местима, на пијачном месту и ван њега, или на улици, "са циљем куповине јефтинијег, често и са идејом куповине домаћег производа", јер се на тај начин потрошачи излажу ризицима од болести које се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације.

СМАЊЕН ТОВ ЖИВЕ ПРАСАДИ

ИМАМО скоро три пута мање крмача него што је било пре пет година. То је драстичан пад. Нашу прасад не можемо да извозимо, али зато много увозимо, прича Роналд Холо из Дорослова код Сомбора:

- Држава је недавно забранила увоз свињског меса, како би се куповало домаће, а и кланичари су обећали неке добре цене, али нису то испоштовали.

Званична статистика показује да је Србија за девет месеци увезла 213.000 прасади и 31.000 тона свињског меса. Ситуација у домаћем свињарству је јако лоша, а на то се надовезују и неповољна кретања у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ДРАМА НА РАСКРСНИЦИ: Снимак који је многима вратио веру у људе (ВИДЕО)