КАКО СУ РУСИ ЗАОБИШЛИ ЗАПАДНУ УЦЕНУ? Увели ограничења за Москву, сада су стигле вести из Кине

Новости онлине

10. 12. 2022. у 09:58

РУСКА нафта са Далеког истока продаје се у Азији изнад цене од 60 долара по барелу коју је Запад одредио, известио је Блумберг у петак, закључујући да Москва можда користи сопствене танкере и осигуравајуће куће да заобиђе санкције.

КАКО СУ РУСИ ЗАОБИШЛИ ЗАПАДНУ УЦЕНУ? Увели ограничења за Москву, сада су стигле вести из Кине

Фото: Профимедиа/Илустрација

Аргус Медиа и бројне кинеске независне рафинерије које су већ резервисале терете нафте за јануар, проценили су извозну цену за руску ЕСПО нафту на 67,11 долара.

ЕУ, земље Г7 и Аустралија су 5. децембра увеле ограничење цена руског извоза нафте преко мора од 60 долара по барелу. Њиме се западним компанијама забрањује да пружају осигурање и друге услуге за испоруке руске нафте, осим ако је терет купљен за одређену цену или испод њеч.

Трговци упознати са овим питањем рекли су за Блумберг да продаја ЕСПО сирове нафте изнад горње границе може значити да Русија сама обезбеђује танкере и осигурање за пошиљке које се могу испоручити са Далеког истока у Кину за неколико дана.

Кина, највећи руски купац нафте, није потписала ограничење цена, а трговци кажу да послују као и обично.

Независне рафинерије су доминантни купци ЕСПО класе и "не маре баш за горњу границу цена. Све што раде је да анализирају бројке да виде да ли испоручене цене доносе добар профит или не", рекао је Ројтерсу раније ове недеље извршни директор трговине из неименоване независне рафинерије.

У октобру су медији известили да руски нафтни главни Росњефт проширује свој посао изнајмљивања танкера, у покушају да помогне купцима у регионима који нису под санкцијама да добију залихе нафте без одлагања, након што ембарго ЕУ ступи на снагу. У извештајима се наводи да су купци тражили од Росњефта да обезбеди испоруку до крајњег одредишта и покрије трошкове осигурања и транспорта.

Русија је више пута говорила да неће продавати нафту земљама које подржавају ограничење цена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!