"ЗИМА НЕЗАДОВОЉСТВА" У БРИТАНИЈИ: Предвиђања јако лоша - губици ће се мерити у милијардама

Novosti online

05. 12. 2022. у 22:54

ДЕЦЕМБАР је у Великој Британији увелико „резервисан“ за штрајкове. Готово сваког дана до Божића, који се слави 25. децембра, у земљи су планирани штрајкови радника из свих сектора, што би економију могло да кошта 1,7 милијарди фунти. Биће то „зима незадовољства“, преносе британски медији.

ЗИМА НЕЗАДОВОЉСТВА У БРИТАНИЈИ: Предвиђања јако лоша - губици ће се мерити у милијардама

Foto: Tanjug

Радници на железници, укључујући особље „Евростара“, медицинске сестре, особље хитне помоћи, поштари, учитељи, радници служби за обезбеђење, чистачи, чланови комисија на возачким испитима, радници на аеродромима, службеници за рурална плаћања и државни службеници планирају протестне акције које ће утицати на пословање сваког дана током такозване претпразничне сезоне.

Посебно забрињава божићни штрајк здравствених радника који је планиран за 20. децембар, што би могло да доведе до великих застоја у систему националне здравствене службе (HNC). Хиљаде медицинских сестара ће штрајковати захтевајући боље услове рада и повећање плата од минимално пет одсто. „Гардијан“ преноси да три синдиката – „ГМБ“, „Јунит“ и „Јунисон“ - расправљају о координисаном датуму штрајка са синдикалним шефовима и министрима, да би се „избегли губици живота“.

Премијер Риши Сунак створио је посебну јединицу у влади која ће да надгледа одговор на талас штрајкова у јавном сектору. Владине процене у које је „Сандје тајмс“ имао увид показују да ће се само због штрајкова у железничкој индустрији изгубити до 260 милиона фунти. Угоститељска индустрија је упозорила да ће штрајкови коштати и до 1,5 милијарди фунти изгубљене продаје јер ће људи избегавати изласке у пабове, барове и ресторане, што је велики губитак током претпразничне сезоне, пренео је „Јутарњи лист“.

Координисани штрајкови сугеришу да у Великој Британији постоји дубоко незадовољство због разлика у висинама зарада и услова повећања трошкова живота усред инфлације и енергетске кризе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића