ЕУ ПРЕТИ СТРАНЦИМА: Казниће бродове трећих земаља због кршења горње границе цене црног злата

П. З. С. / риа.ру

03. 12. 2022. у 19:25

ЕУ намерава да одузме осигурање и финансирање за 90 дана бродова који превозе руску нафту по цени већој од утврђене граничне цене, произилази из објављеног објашњења Европске комисије.

ЕУ ПРЕТИ СТРАНЦИМА: Казниће бродове трећих земаља због кршења горње границе цене црног злата

Фото: ЕПА


Земље Г7, ЕУ и Аустралија, од понедељка, 5. децембра, уводе горњу границу цене руске сирове нафте из мора на 60 долара по барелу. Раније је објављено да ће земље ЕУ редовно преиспитивати „плафон“, за његову промену биће потребна једногласна одлука свих чланица уније. Плафон цена долази упоредо са почетком у понедељак ембарга ЕУ на куповину руске сирове нафте која се транспортује танкерима.

Конкретно, европским компанијама биће забрањено на 90 дана да осигуравају, финансирају и сервисирају брод за који се утврди да превози руску нафту по цени која прелази утврђену границу.

Високи европски званичник рекао је новинарима у Бриселу: „Што се тиче трећих земаља, ако такви бродови стигну у Европу, они могу бити санкционисани, посебно, ови оператери ће бити лишени наших услуга на период од 90 дана за транспорт руске нафте.

Извор је такође објаснио да ће, што се тиче европских оператера, „свака држава чланица ЕУ гонити оператере који се не придржавају актуелне одлуке о санкцијама“.

Председник РФ је, коментаришући идеју Запада да ограничи цене руских енергената, навео да Русија неће ништа испоручивати у иностранству ако би то било у супротности са сопственим интересима. Заменик премијера Александар Новак је заузврат истакао да Руска Федерација неће испоручивати нафту земљама које би поставиле горњу границу цене, ни на 60 долара по барелу, нити по било којој другој цени. Он је додао да су таква ограничења мешање у тржишне инструменте, Русија је спремна да ради са оним потрошачима који су спремни да раде на тржишним условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (6)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора