AПРИЛ РОК ЗА ЗАВРШЕТАК РЕФОРМИ: Министарка Дубравка Ђедовић о неопходним променама у енергетском сектору

Е. Б. Т.

30. 11. 2022. у 20:42

СРБИЈА је спремна да реформише енергетски сектор да бисмо имали здравију животну средину, да бисмо били енергетски независни и имали мање издатке за увоз струје и гаса.

AПРИЛ РОК ЗА ЗАВРШЕТАК РЕФОРМИ: Министарка Дубравка Ђедовић о неопходним променама у енергетском сектору

Фото Танјуг

Свака промена је болна, али морамо да знамо да можемо да се ослонимо на наша преузећа, да стварају профит, а за то је неопходно да постепено подижемо цену и струје и гаса.

Ово је данас рекла министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић после посете Норвешкој, где су председник Александар Вучић и она разговарали са стручњацима те земље, који ће помоћи Србији да спроведу промене у овом сектору, а што обухвата и смену руководства у три од четири предузећа. Она је истакла да очекује да ће реформе бити завршене до марта или априла.

- Енергетска предузећа су стуб наше привреде - оценила је министарка.

- Неопходно је да имамо предузећа која су ефикасна, јер она морају да буду сигурност за нашу привреду. Тај професионални менаџмент треба да нам помогне да имамо више пара у буџету.

Говорећи о могућности да се на челу предузећа нађу странци, она је рекла да нису битна имена и презимена, већ је битно да знамо да морамо да се мењамо, јер овако више не може. Србија има четири кључна енергeтска предузећа - ЕМС, ЕПС, Електродистрибуцију Србије и "Србијагас".

Стручњак за енергетику, Јелица Путниковић сматра да није неопходно да на челу предузећа буду странци, јер домаћи стручњаци, а има их много, боље познају и привреду и енергетику Србије.

- Неопходно је да енергетске компаније имају професионални, стручни менаџмент који има одрешене руке по питању избора сарадника и вођења пословне политике коју дефинишу ресорна министарства и Надзорни одбор - истиче Путниковићева.

- Важно је да они одговарају за своје одлуке како воде компанију, уколико нису успешни и да се политика што пре избаци из јавних предузећа.

Она сматра да би било погрешно да се иде на приватизацију, што потврђује чињеница да Француска и Немачка подржавају своје компаније. Да би млади стручњаци, како истиче, остајали у Србији и у енергетским предузећима, држава треба да се потруди да буду адекватно плаћени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту